Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior uwielbiam od najmłodszych lat. Można wyczarować z niego proste, ale niesamowicie smaczne i zdrowe dania. Świetnie sprawdza się w daniach głównych, sałatkach oraz zupach. Treściwa zupa kalafiorowa zawsze przypomina mi kuchnię mojej Babci. Jest pyszna, pożywna i prosta w przygotowaniu.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2044
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 624
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2044
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 624
Składniki
>> Zupę przygotowałam na bulionie z kurczaka, ale możecie przygotować ją także na wywarze drobiowo - wołowym lub intensywnym bulionie warzywnym. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę, a kalafior dzielimy na różyczki. Na maśle* szklimy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy marchewkę oraz pietruszkę i smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy ziemniaki i podsmażamy je kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodajemy różyczki kalafiora i jeszcze chwilę wszystko smażymy. * Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.
Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz podsmażone na maśle warzywa i gotujemy je przez około 15 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie). Pod koniec dodajemy posiekany drobno koperek. Zupę ściągamy z ognia, śmietanę hartujemy odrobiną bulionu i mieszając, dolewamy ją powoli do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą, suszonym czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego pieczywa.
DODATKI DO ZUPY Zupa świetnie smakuje z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. Pysznym dodatkiem jest także ser biały pokrojony w kostkę.