Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kalafiorowa (ekspresowa)

Zupa kalafiorowa (ekspresowa)

Autor:

Przepisów i artykułów: 2142 Ocena: 47735

Dodano:

Odsłon: 19640

Czasami jest tak, że nie mamy pomysłu na obiad...albo tak jak w deszczowy, leniwy dzień nie chce nam się nic robić. Zupę robi się w oka mgnieniu, z niewielkiej ilości składników, które przeważnie mamy pod ręką. Delikatny smak...w zasadzie to co zupie z warzyw potrzeba...nie dominuje tu inny smak, niż kalafiora.

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 50 ml oleju
  • 50 g mąki
  • 1 l wody po gotowaniu kalafiora
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy i blanszujemy (5 min) w lekko osolonym wrzątku. Wyławiamy z wody (wodę zostawiamy).
    W rondlu rozgrzewamy olej, robimy zasmażkę z mąki, zalewamy 1 litrem wody z gotowania kalafiora (8-10 min). Dokładnie mieszamy. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy przy pomocy widelca, dodajemy do zupy, dokładnie mieszamy (dosyć szybko). Do całości dodajemy śmietanę zahartowaną bulionem, składniki łączymy ze sobą, wrzucamy różyczki, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną bazylią i pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń