Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony sposób na lekką zupę kalafiorową, którą zrobisz w kilka chwil. Przepis pochodzi z 406. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 140
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 17
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17323
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 140
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 17
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17323
Składniki
Przygotowanie zupy zacząć od makaronu. Grysik wysypać na stolnicę. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, wymieszać i wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić pod przykryciem.
Marchewkę, pietruszkę i połówkę selera pokroić w zapałkę, białą część pora w półplasterki. Przełożyć do garnka. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i domową mieszanką przypraw. Zalać wodą. Dorzucić posiekany czosnek. Posolić, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5-10 minut.
Połówkę kalafiora podzielić na różyczki, dodać do wywaru i pod przykryciem gotować przez kolejne 10, najwyżej 15 minut.
Część ciasta grysikowego zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do zupy. Resztę zetrzeć na papier do pieczenia, wysuszyć i używać do innych zup. Kalafiorową nałożyć na talerz. Udekorować koperkiem.