Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć północy kraj klonów i jezior dzielą od Polski tysiące kilometrów, nasza ojczyzna znajduje się w obrębie tej samej szerokości geograficznej co Kanada. Ten stan może wpłynąć na zbieżność naszych gustów kulinarnych. W nawiązaniu do tego podobieństwa przedstawiamy kanadyjską zupę z łososiem. Jest to połączenie esencjonalnego bulionu z delikatnością łososia, sycącymi ziemniakami i słodką marchewką. Całość dopełnia aromat świeżego koperku, a odrobina soku z cytryny łączy wszystko w apetyczną całość. Jeśli nie masz łososia, sięgnij po dorsza albo halibuta, a koperek możesz zastąpić natką pietruszki.
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35639
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1188
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1750
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5972
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35639
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1188
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1750
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5972
Składniki
W dużym garnku rozgrzej masło lub olej, dodaj drobno posiekaną dymkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż na średnim ogniu około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki, przesmażaj kolejne 2-3 minuty. Gdy warzywa zaczną ładnie pachnieć, zalej je bulionem, dosyp przyprawy, sól oraz pieprz. Zupę doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj do miękkości ziemniaków i marchwi.
Łososia opłucz pod zimną wodą, pokrój w kawałki przypominające kostkę i przełóż do wywaru. Gotuj około 10 minut na średnim ogniu, aż łosoś będzie miękki i zacznie się rozpadać. Na koniec wlej sok z cytryny i śmietanę (jeśli preferujesz zabielane zupy). W razie potrzeby dodaj więcej soli i czarnego pieprzu.
Gotową zupę kanadyjską serwuj na gorąco z kromkami świeżego pieczywa. Pamiętaj, aby przed podaniem obficie posypać ją świeżym koperkiem.