Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy z obserwujących mojego bloga są tacy którzy lubią zupy ? Dziś przygotowałam kapuśniak ze wspomnień mego dzieciństwa a mianowicie kapuśniak jest z ziemniakami oraz dodatkiem ryżu zabielany
Smaki Grecji!
Odsłon: 97
Smaki Grecji!
Odsłon: 97
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody dodać przemrożone kości schabowe na zupę oraz marchew pokrojoną dowolnie gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach, w trakcie gotowania dodać przyprawę uniwersalną, liście laurowe oraz ziela angielskie. Jak już mięso na kościach jest prawie miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać ryż, gotować do miękkości ziemniaków oraz ryżu. W międzyczasie gdy wywar z ziemniakami i ryżem się gotuje pokroić kapustę jak najdrobniej lub ją poszatkować
Gdy ziemniaki z ryżem są już wystarczająco miękkie wtedy dodać poszatkowaną kapustę słodką, zamieszać i pogotować na wolnym ogniu do jej miękkości w międzyczasie doprawiając do smaku przyprawą uniwersalną czy kto czym tam lubi, pod koniec gotowania dodać świeży koper pokrojony drobno i lekko pogotować
Jak już zupa z kapustą i koprem się chwilkę pogotowała wtedy wlać śmietanę trzydziestoprocentową i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby ze śmietany nie powstały grudki, lekko zagotować i zdjąć z ognia. Jeżeli ktoś z jakichś powodów nie może śmietany można ją pominąć i pozostawić czystą bez dodatku śmietany
Mój ugotowany kapuśniak ze słodkiej kapusty podałam z kawałkami mięsa z kości schabowych które gotowałam w zupie. Taka zupa wychodzi bardzo smaczna i syta za sprawą dodanego ryżu. Jeżeli ktoś lubi połączenie zup z ziemniakami i różnymi rodzajami kasz to serdecznie polecam mam też na blogu kapuśniak z dodatkiem ziemniaków i kaszy jęczmiennej