Zupy Przepis na:
Zupa kneippowska

Przepisów i artykułów: 2160 Ocena: 48046
Dodano: 01.07.2017
Odsłon: 1766
To zupa dla plebsu, pomiatanych przez księży, „ludziów”. Szkoda, że do tej pory człowieki wierzące w czyjeś halucynacje, rządzą nadal na tym świecie :/ Przepis pochodzi z czasów sprzed IX wieku.
Nam smakowała…ciemnotą wszak jesteśmy ;)
Składniki
- proporcje na zupę:
- 2-3 łyżki zmielonego chleba razowego na 250 ml bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
- 1 ząbek czosnku na 500 ml zupy
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Reklama
Reklama
Przygotowanie
-
Chleb razowy suszymy, mielimy w maszynce.
Do gorącego bulionu wrzucamy po 3 łyżki na każde 250 ml bulionu. Gotujemy przez 2 min.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i podajemy od razu.
Komentarze do przepisu (4)

Bellapi 03 lipca 2017Zgłoś do usunięcia
" Gorszy sort " lubi takie zupki :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Fram 01 lipca 2017Zgłoś do usunięcia
heh... widzę, że kolega politycznie pojechał ;-)na Śląsku taka zupa nazywana jest wodzionką - i jak sama nazwa wskazuje zalewa się ją wodą, a nie jakimiś wielkopańskimi bulionami ;-) Odpowiedzi: 1 ▼
4 Kto głosował? | Odpowiedz