Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kneippowska

Zupa kneippowska

Autor:

Przepisów i artykułów: 2160 Ocena: 48046

Dodano:

Odsłon: 1766

To zupa dla plebsu, pomiatanych przez księży, „ludziów”. Szkoda, że do tej pory człowieki wierzące w czyjeś halucynacje, rządzą nadal na tym świecie :/ Przepis pochodzi z czasów sprzed IX wieku. Nam smakowała…ciemnotą wszak jesteśmy ;)

Składniki

  • proporcje na zupę:
  • 2-3 łyżki zmielonego chleba razowego na 250 ml bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
  • 1 ząbek czosnku na 500 ml zupy
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Chleb razowy suszymy, mielimy w maszynce.
    Do gorącego bulionu wrzucamy po 3 łyżki na każde 250 ml bulionu. Gotujemy przez 2 min.
    Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i podajemy od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Fram 01 lipca 2017 heh... widzę, że kolega politycznie pojechał ;-)
na Śląsku taka zupa nazywana jest wodzionką - i jak sama nazwa wskazuje zalewa się ją wodą, a nie jakimiś wielkopańskimi bulionami ;-)
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń