Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa koperkowa z brukselką

Zupa koperkowa z brukselką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2308 Ocena: 51234

Dodano:

Odsłon: 600

Sezon brukselkowy jeszcze trwa, więc warto korzystać z niego póki można. Dzisiaj połączyliśmy jedną z naszych ulubionych zup z mini kapustką. Do tego jajko na miękko i rozpływamy :P

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 200 g brukselki
  • 70 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek koperku
  • 4 jajka ugotowane na miękko
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa koperkowa z brukselką

Przygotowanie

  1. Marchew kroimy w półtalarki. Pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym rondlu roztapiamy masło i smażymy warzywa. Następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez 15 min.
    W tym czasie brukselki oczyszczamy, usuwając zwiędłe liście, większe kroimy na pół. Kapustki wrzucamy do zupy, gotujemy kolejny kwadrans na średnim ogniu.
    Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody, hartujemy wywarem z zupy i dodajemy do całości, dokładnie mieszając. Podgrzewamy, nie zagotowujemy.
    Następnie dodajemy posiekany koperek, zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Podajemy z jajkiem na miękko.

    Przy okazji zdradzimy Wam, jak zrobić idealne jajko na miękko bez zegarka…
    Do rondelka wlewamy zimną wodę, wkładamy jajka, przykrywamy i wstawiamy na palnik. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączamy palnik i szybko przelewamy zimną wodą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 marca 2018 No i to jest TO :)
O tej porze, to bym taką zupkę łykną bez dwóch zdań, pycha :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 02 marca 2018 Pychoty serwujesz,moje smaki,przepyszna zupka tak wiosną zapachniało w ten zimowy wieczór:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 02 marca 2018 oj zjadlabym porcje takiej zupy jutro :) przepyszna :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń