Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa koperkowa z grysikiem

Zupa koperkowa z grysikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 49500

Dodano:

Odsłon: 2031

Coś dla miłośników koperku. Letnia zupka z wykorzystaniem młodych warzyw i zieleniny. Delikatna w smaku i pachnąca. Polecam!

Składniki

  • wywar mięsny: boczek surowy 1/2 kg , ziarna pieprzu 6 szt, sól 1 płaska łyżeczka, woda 2 litry
  • reszta składników:
  • koperek 1 pęczek
  • nać pietruszki 1/2 pęczka
  • liście selera 2 sztuki
  • młoda marchewka 4 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • woda 700 ml
  • sól, pieprz czarny mielony
  • kasza manna (grysik) 7 łyżek
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa koperkowa z grysikiem

Przygotowanie

  1. Boczek zalewamy wodą. W przepisie podałam 2 litry, ale wszystko zależy od tego jak duży mamy garnek i jak dużo boczku. Generalnie należy wlać tyle wody, ile potrzeba do przykrycia mięsa. Jeżeli mamy mały kawałek boczku wybieramy mniejszy garnek, taki do którego mięso wejdzie dość ciasno. Nie gotujemy 1/2 kg boczku w 5- litrowym garnku.
    Boczek gotujemy do miękkości, w wodzie z dodatkiem soli i ziaren pieprzu. Od momentu zagotowania zmniejszamy płomień i garnek przykrywamy do połowy pokrywą.

  2. Koperek dzielimy na połowę. Jedną część drobno siekamy, drugą łączymy z natką pietruszki, listkami selera i związujemy w pęczek za pomocą nici.
    Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, cebulę po obraniu zostawiamy w całości.
    Do garnka wrzucamy pęczek zieleniny, marchew i cebulę. Warzywa zalewamy wodą (700 ml), dajemy odrobinę soli i gotujemy 15 minut.
    Po tym czasie wyciągamy zieleninę i cebulę, wlewamy wywar mięsny, dodajemy grysik i posiekany koperek. Wszystko razem gotujemy jeszcze 10 minut, często mieszając i
    uważając aby kasza nie wykipiała. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń