Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla miłośników koperku. Letnia zupka z wykorzystaniem młodych warzyw i zieleniny. Delikatna w smaku i pachnąca. Polecam!
smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 109
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 76
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5605
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6839
smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 109
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 76
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5605
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6839
Składniki
Boczek zalewamy wodą. W przepisie podałam 2 litry, ale wszystko zależy od tego jak duży mamy garnek i jak dużo boczku. Generalnie należy wlać tyle wody, ile potrzeba do przykrycia mięsa. Jeżeli mamy mały kawałek boczku wybieramy mniejszy garnek, taki do którego mięso wejdzie dość ciasno. Nie gotujemy 1/2 kg boczku w 5- litrowym garnku. Boczek gotujemy do miękkości, w wodzie z dodatkiem soli i ziaren pieprzu. Od momentu zagotowania zmniejszamy płomień i garnek przykrywamy do połowy pokrywą.
Koperek dzielimy na połowę. Jedną część drobno siekamy, drugą łączymy z natką pietruszki, listkami selera i związujemy w pęczek za pomocą nici. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, cebulę po obraniu zostawiamy w całości. Do garnka wrzucamy pęczek zieleniny, marchew i cebulę. Warzywa zalewamy wodą (700 ml), dajemy odrobinę soli i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy zieleninę i cebulę, wlewamy wywar mięsny, dodajemy grysik i posiekany koperek. Wszystko razem gotujemy jeszcze 10 minut, często mieszając i uważając aby kasza nie wykipiała. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem. Smacznego.