Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla miłośników koperku. Letnia zupka z wykorzystaniem młodych warzyw i zieleniny. Delikatna w smaku i pachnąca. Polecam!
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 154
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20769
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 29010
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1092
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4423
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 154
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20769
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 29010
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1092
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4423
Składniki
Boczek zalewamy wodą. W przepisie podałam 2 litry, ale wszystko zależy od tego jak duży mamy garnek i jak dużo boczku. Generalnie należy wlać tyle wody, ile potrzeba do przykrycia mięsa. Jeżeli mamy mały kawałek boczku wybieramy mniejszy garnek, taki do którego mięso wejdzie dość ciasno. Nie gotujemy 1/2 kg boczku w 5- litrowym garnku. Boczek gotujemy do miękkości, w wodzie z dodatkiem soli i ziaren pieprzu. Od momentu zagotowania zmniejszamy płomień i garnek przykrywamy do połowy pokrywą.
Koperek dzielimy na połowę. Jedną część drobno siekamy, drugą łączymy z natką pietruszki, listkami selera i związujemy w pęczek za pomocą nici. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, cebulę po obraniu zostawiamy w całości. Do garnka wrzucamy pęczek zieleniny, marchew i cebulę. Warzywa zalewamy wodą (700 ml), dajemy odrobinę soli i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy zieleninę i cebulę, wlewamy wywar mięsny, dodajemy grysik i posiekany koperek. Wszystko razem gotujemy jeszcze 10 minut, często mieszając i uważając aby kasza nie wykipiała. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem. Smacznego.