Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 4077
Dodano: 17.05.2018
Odsłon: 3605
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Zagotowujemy 1,5 litra wody z dodatkiem 'Jarzynki', wrzucamy opłukany filet z kurczaka, gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut.
Do gotującego się rosołu dodajemy 2 łyżki ryżu.
Obieramy i płuczemy warzywa. Marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami, albo kroimy w kostkę, ziemniaka kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy do wywaru z mięsem i gotujemy do 12 minut.
Miękkie mięso wykładamy na deskę, kroimy w kostkę i dodajemy do rosołu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotowujemy.
Do zupy dodajemy rozprowadzoną w mleku lub w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną, zagotowujemy jeszcze raz i trzymamy na ogniu, aż mąka straci smak surowizny - ok. 2-3 minuty
Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany koperek i spienioną śmietanę.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 17 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Patrzę na tą miskę i stwierdzam oczywistą oczywistość ;) Lubię takie gęste, treściwe zupki i do tego z samej świeżyzny :)PYCHHA :D Odpowiedzi: 7 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz