Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pyszną i sycącą zupę krem z brokułem i zieloną soczewicą. Zupa jest bezglutenowa, a jeśli użyjemy bulionu warzywnego, wtedy będzie też wegańska, serdecznie polecam :-)
Składniki
1. Pół szklanki suchej zielonej soczewicy zalewamy litrem wody i odstawiamy na 30 minut. 2. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę. Brokuła dzielimy na różyczki. 3. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy, sypiemy kmin rzymski i oregano. Wrzucamy marchewkę i pietruszkę, smażymy chwilę, następnie ziemniaki, znów smażymy kilka minut. 4. Wrzucamy namoczoną, odsączoną soczewicę, mieszamy, smażymy kilka minut. 5. Wlewamy 2 szklanki bulionu i wszystko gotujemy tak długo, aż soczewica zmięknie. 6. Dodajemy różyczki brokuła, musimy też dolać trochę wody i gotujemy kilka minut, aż brokuł zmięknie. W międzyczasie możemy doprawić na przykład pieprzem. 7. Gdy zupa już będzie gotowa, to ją blendujemy, możemy jeszcze dodać trochę soli, ale to zależy od słoności bulionu, i sypiemy dużo koperku. Polecam podawać z prażonym słonecznikiem. Smacznego :-)