Łatwa do przygotowania, ale zachwyca smakiem. Doskonała na obiad i na kolację.
Zupa krem brokułowy.
Składniki
- Bulion warzywny - ok 2 litry
- Brokuł mrożony - 2 opakowania
- Cebula - 2 większe
- Czosnek - 5-6 ząbków
- Serek topiony śmietankowy - 100g
- Przyprawy: pieprz, sól, ziarenka smaku
- Ciemny chleb na grzanki lub groszek ptysiowy
- Masło - 2 łyżki
Składniki
- Bulion warzywny - ok 2 litry
- Brokuł mrożony - 2 opakowania
- Cebula - 2 większe
- Czosnek - 5-6 ząbków
- Serek topiony śmietankowy - 100g
- Przyprawy: pieprz, sól, ziarenka smaku
- Ciemny chleb na grzanki lub groszek ptysiowy
- Masło - 2 łyżki

Etapy przygotowania
Bulion (domowy lub z kostki) zagotować. Do buliony wrzucić brokuły. Gotować na małym ogniu.
Między czasie na patelni rozgrzać masło. Na maśle delikatnie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć bardzo krótko, żeby czosnek nie zgorzkniał. Podsmażoną cebulkę z czosnkiem wrzucić do bulionu z brokułami.
Kiedy brokuły zmiękną, dodać serek topiony i dokładnie wymieszać żeby się rozpuścił. Tak przygotowaną zupę zblendować i znów postawić na małym ogniu. Dopiero teraz zupę doprawić do smaku i gotować jeszcze 10-15 minut.
Zupę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. SMACZNEGO!
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 628
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 628



Składniki
- Bulion warzywny - ok 2 litry
- Brokuł mrożony - 2 opakowania
- Cebula - 2 większe
- Czosnek - 5-6 ząbków
- Serek topiony śmietankowy - 100g
- Przyprawy: pieprz, sól, ziarenka smaku
- Ciemny chleb na grzanki lub groszek ptysiowy
- Masło - 2 łyżki
Bulion (domowy lub z kostki) zagotować. Do buliony wrzucić brokuły. Gotować na małym ogniu.
Między czasie na patelni rozgrzać masło. Na maśle delikatnie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć bardzo krótko, żeby czosnek nie zgorzkniał. Podsmażoną cebulkę z czosnkiem wrzucić do bulionu z brokułami.
Kiedy brokuły zmiękną, dodać serek topiony i dokładnie wymieszać żeby się rozpuścił. Tak przygotowaną zupę zblendować i znów postawić na małym ogniu. Dopiero teraz zupę doprawić do smaku i gotować jeszcze 10-15 minut.
Zupę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. SMACZNEGO!