Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa – Krem czosnkowy

Zupa – Krem czosnkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 946

Dodano:

Odsłon: 1340

Pożywna, rozgrzewająca, kremowa zupa czosnkowa. Idealna w okresie jesienno-zimowym.

Składniki

  • czosnek, 20 ząbków
  • ziemniaki, 5 szt.
  • masło, 2 łyżki
  • bulion warzywny, 1 l
  • kmin rzymski, 1 łyżeczka
  • liść laurowy, 2 szt.
  • ziele angielskie, 3 szt.
  • sól i pieprz biały, do smaku
  • ser tarty, (u mnie mozzarella), ok 1 łyżeczki do każdej porcji
  • bagietka czosnkowa, 1 szt. (bagietka + czosnek + masło + koperek)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa – Krem czosnkowy

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

  2. Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy z łupinek.

  3. Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy pokrojone ziemniaki, posypujemy je kminem rzymskim i podsmażamy ok 3 min.

  4. Następnie dodajemy czosnek i smażymy kolejne 2-3 min.

  5. Po tym czasie, całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
    Gotujemy ok. 20-25 min.

  6. Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i blendujemy zupę do momentu uzyskania jednolitego kremu.
    Przyprawiamy solą i pieprzem.

  7. Pieczywo kroimy pod lekkim skosem na kromki, delikatnie smarujemy masłem wymieszanym z roztartym czosnkiem i koperkiem. Podsmażamy na suchej patelni.

  8. Gorącą zupę porcjujemy na talerze, posypujemy tartym serem i na wierzchu układamy grzankę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń