Pożywna, rozgrzewająca, kremowa zupa czosnkowa. Idealna w okresie jesienno-zimowym.
Zupa – Krem czosnkowy
Składniki
- czosnek, 20 ząbków
- ziemniaki, 5 szt.
- masło, 2 łyżki
- bulion warzywny, 1 l
- kmin rzymski, 1 łyżeczka
- liść laurowy, 2 szt.
- ziele angielskie, 3 szt.
- sól i pieprz biały, do smaku
- ser tarty, (u mnie mozzarella), ok 1 łyżeczki do każdej porcji
- bagietka czosnkowa, 1 szt. (bagietka + czosnek + masło + koperek)
Składniki
- czosnek, 20 ząbków
- ziemniaki, 5 szt.
- masło, 2 łyżki
- bulion warzywny, 1 l
- kmin rzymski, 1 łyżeczka
- liść laurowy, 2 szt.
- ziele angielskie, 3 szt.
- sól i pieprz biały, do smaku
- ser tarty, (u mnie mozzarella), ok 1 łyżeczki do każdej porcji
- bagietka czosnkowa, 1 szt. (bagietka + czosnek + masło + koperek)

Etapy przygotowania
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy z łupinek.
Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy pokrojone ziemniaki, posypujemy je kminem rzymskim i podsmażamy ok 3 min.
Następnie dodajemy czosnek i smażymy kolejne 2-3 min.
Po tym czasie, całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20-25 min.
Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i blendujemy zupę do momentu uzyskania jednolitego kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Pieczywo kroimy pod lekkim skosem na kromki, delikatnie smarujemy masłem wymieszanym z roztartym czosnkiem i koperkiem. Podsmażamy na suchej patelni.
Gorącą zupę porcjujemy na talerze, posypujemy tartym serem i na wierzchu układamy grzankę.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 628
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 628



Składniki
- czosnek, 20 ząbków
- ziemniaki, 5 szt.
- masło, 2 łyżki
- bulion warzywny, 1 l
- kmin rzymski, 1 łyżeczka
- liść laurowy, 2 szt.
- ziele angielskie, 3 szt.
- sól i pieprz biały, do smaku
- ser tarty, (u mnie mozzarella), ok 1 łyżeczki do każdej porcji
- bagietka czosnkowa, 1 szt. (bagietka + czosnek + masło + koperek)
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy z łupinek.
Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy pokrojone ziemniaki, posypujemy je kminem rzymskim i podsmażamy ok 3 min.
Następnie dodajemy czosnek i smażymy kolejne 2-3 min.
Po tym czasie, całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20-25 min.
Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i blendujemy zupę do momentu uzyskania jednolitego kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Pieczywo kroimy pod lekkim skosem na kromki, delikatnie smarujemy masłem wymieszanym z roztartym czosnkiem i koperkiem. Podsmażamy na suchej patelni.
Gorącą zupę porcjujemy na talerze, posypujemy tartym serem i na wierzchu układamy grzankę.