Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Treściwa i rozgrzewająca zupa krem z grochu łuskanego zadowoli amatorów wojskowej grochówki, jak i azjatyckich smaków. Oczywiście ilość przyprawy można modyfikować w zależności od podniebienia. Przy trzech łyżkach gyrosa dla mnie była dość pikantna, ale o to właśnie chodziło. Dlaczego wersja z grochem? Powód był dość prozaiczny. Na wigilię szykowałem groch z kapustą i sypnęło mnie się do wody całe opakowanie...no cóż, to tylko ja. Tak, wiem...można było do szklanki, można było do miski bez wody...ale to tylko ja :P Więc oto przed państwem, aromatyczny, przepyszny, rozgrzewający Krem gyros z grochu. Polecam ja, Arek Gie
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10912
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4861
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 988
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9378
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1392
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10912
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4861
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 988
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9378
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1392
Składniki
Groch moczymy przez noc. Razem z wodą dodajemy do bulionu warzywnego z dodatkiem łyżki przyprawy gyros i gotujemy do momentu, kiedy zacznie się rozpadać. Studzimy i blendujemy na gładko. Można pokusić się też o przetarcie przez drobne sito. Ponownie wstawiamy na płomień (mały), co jakiś czas mieszamy, by zmiksowany groch nie przywarł do dna i się nie przypalił. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W trakcie podgrzewania kremu przygotowujemy filety z kurczaka. Kroimy je w kostkę lub paski, oprószamy pozostałą przyprawą i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Łyżką cedzakową wyciągamy i kładziemy na papierowy ręcznik kuchenny by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Krem podajemy w miskach z porcją mięsa, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.