Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa krem z cebuli zazwyczaj kojarzy nam się z mocno zabielaną zupą. Aby jednak konsystencja była nieco gęstsza, a zupa przypominała krem, niekoniecznie musimy do niej dodawać sporo śmietany czy zagęstników. Jak wiemy, sama gotująca się cebula potrafi zagęścić zupę i ten smak sam w sobie będzie wyjątkowy, ponieważ w tym przepisie, zupkę zagęścimy nie śmietaną (dodamy jej odrobinę), a ziemniakami oraz serem. Niespodzianką na koniec będzie chrupki, tłuściutki boczek, który sprawi, że pochłoniemy tę zupę do ostatniej łyżki. Zupa krem z cebuli jest błyskawiczna do przygotowania. Prawdziwa pychota, dajcie się namówić na ten przepis, a nie pożałujecie!
Garnek, nóż, deska do krojenia
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 506
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 840
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 506
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 840
Składniki
Pokrój cebulę w piórka i czosnek na drobno. Na patelni rozpuść dwie łyżki masła i dodaj cebulkę. Smaż przez 3-4 minuty, aż do zeszklenia na małym ogniu, a na sam koniec dodaj czosnek. Dosól solą w czasie smażenia, a następnie odstaw na jakiś czas na talerz.
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
Przygotuj w większym garnku wywar i na małym ogniu gotuj go kilka minut. Jeżeli nie masz bulionu, to w tym momencie możesz dodać kostki bulionowe do wody, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dołóż przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i wędzoną oraz opcjonalnie szczyptę chili. Wrzuć również ziemniaki. Nieco się rozgotują, ale tym się nie przejmuj, mają zagęścić zupę. Gotuj przez ok. 15-20 minut.
Na patelni podsmaż boczek na 1 łyżce oleju, jeżeli jest tłusty, to możesz najpierw odkroić białą część, a później usmażyć czerwoną część na formę chipsa. Musi na pewno być chrupiący. Do smażonego boczku dodaj szczyptę soli.
Gdy masz już podsmażony boczek, wyłącz zupę, i dopóki jest gorąca przesyp do niej wiórki sera. Im mniejsze, tym lepiej, ponieważ większe przy wymieszaniu będą się ze sobą łączyć w kluski. Dlatego wrzuć je w ostatniej chwili. Przysmażony boczek oraz posiekany szczypiorek dodaj na wierzch zupy. Opcjonalnie możesz dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany. Smacznego!