Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną i kremową zupę krem z batatów. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale cudownie rozpieści zmysły pięknym aromatem oraz delikatną nutą słodyczy. Podana z serkiem mascarpone, suszoną żurawiną i orzechami włoskimi pozwoli przenieść nas w kulinarne niebo :)
garnek, patelnia, blender ręczny lub kielichowy
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 848
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 832
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 76
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 848
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 832
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 76
Składniki
Bataty, marchewkę, cebulę i pietruszkę kroimy w kostkę, a czosnek i imbir w plastry. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym, dodajemy czosnek i imbir, a następnie bataty, marchewkę oraz pietruszkę i smażymy wszystko około 4 minut*. * Podsmażanie warzyw na oleju pozwoli lepiej wydobyć ich smak i aromat.
W garnku zagotowujemy bulion z mleczkiem kokosowym oraz sokiem z cytryny i dodajemy do niego podsmażone warzywa. Wszystko gotujemy około 20 minut. Na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy pieprz ognisty, gałkę muszkatołową oraz słodką i wędzoną paprykę.
Zupę miksujemy na gładki i jednolity mus, próbujemy i doprawiamy ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z łyżką serka mascarpone, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, kiełkami lucerny i posiekaną natką pietruszki.
Zupę możemy podać także z jogurtem, śmietaną lub innym ulubionym serkiem. Świetnie sprawdzi się puszysty serek śmietankowy lub ser ricotta.
Jeśli lubimy pikantne zupy to dodajmy do zupy ostrej papryki lub więcej pierzu ognistego. Zupę możemy podać także z chipsami z batatów, a wersji mięsnej z chipsem z boczku.