Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną i kremową zupę krem z batatów. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale cudownie rozpieści zmysły pięknym aromatem oraz delikatną nutą słodyczy. Podana z serkiem mascarpone, suszoną żurawiną i orzechami włoskimi pozwoli przenieść nas w kulinarne niebo :)
garnek, patelnia, blender ręczny lub kielichowy
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4457
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1062
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 470
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3124
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38787
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4457
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1062
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 470
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3124
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38787
Składniki
Bataty, marchewkę, cebulę i pietruszkę kroimy w kostkę, a czosnek i imbir w plastry. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym, dodajemy czosnek i imbir, a następnie bataty, marchewkę oraz pietruszkę i smażymy wszystko około 4 minut*. * Podsmażanie warzyw na oleju pozwoli lepiej wydobyć ich smak i aromat.
W garnku zagotowujemy bulion z mleczkiem kokosowym oraz sokiem z cytryny i dodajemy do niego podsmażone warzywa. Wszystko gotujemy około 20 minut. Na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy pieprz ognisty, gałkę muszkatołową oraz słodką i wędzoną paprykę.
Zupę miksujemy na gładki i jednolity mus, próbujemy i doprawiamy ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z łyżką serka mascarpone, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, kiełkami lucerny i posiekaną natką pietruszki.
Zupę możemy podać także z jogurtem, śmietaną lub innym ulubionym serkiem. Świetnie sprawdzi się puszysty serek śmietankowy lub ser ricotta.
Jeśli lubimy pikantne zupy to dodajmy do zupy ostrej papryki lub więcej pierzu ognistego. Zupę możemy podać także z chipsami z batatów, a wersji mięsnej z chipsem z boczku.