Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupy kremy to wyjątkowo wdzięczne danie – są proste do przygotowania, a jednocześnie potrafią zachwycić smakiem i aromatem. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zupę krem z batatów, która z pewnością umili Wam chłodne wieczory i stanie się hitem w Waszej kuchni. Ta zupa jest nie tylko pyszna, ale także pełna wartości odżywczych, które korzystnie wpłyną na Wasze zdrowie.
deska do krojenia, miska, nóż
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 83
Przepis dnia
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 1485
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 83
Przepis dnia
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 1485
Składniki
Obrane bataty kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry. Seler kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w piórka.
W garnku umieszczamy pokrojone warzywa bataty, marchew, pietruszkę, seler, cebule oraz czosnek. Warzywa zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą i czarnym pieprzem oraz słodką i wędzoną papryką, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną zupę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Lekko przestudzoną zupę miksujemy blenderem na aksamitny krem. Następnie do zupy wlewamy śmietanę 30 % i wszystko jeszcze raz blendujemy. Gotową zupę podajemy z kleksem śmietany, grzankami i posiekaną natką pietruszki.