Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupy kremy to wyjątkowo wdzięczne danie – są proste do przygotowania, a jednocześnie potrafią zachwycić smakiem i aromatem. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zupę krem z batatów, która z pewnością umili Wam chłodne wieczory i stanie się hitem w Waszej kuchni. Ta zupa jest nie tylko pyszna, ale także pełna wartości odżywczych, które korzystnie wpłyną na Wasze zdrowie.
deska do krojenia, miska, nóż
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2977
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1084
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2977
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1084
Składniki
Obrane bataty kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry. Seler kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w piórka.
W garnku umieszczamy pokrojone warzywa bataty, marchew, pietruszkę, seler, cebule oraz czosnek. Warzywa zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą i czarnym pieprzem oraz słodką i wędzoną papryką, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną zupę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Lekko przestudzoną zupę miksujemy blenderem na aksamitny krem. Następnie do zupy wlewamy śmietanę 30 % i wszystko jeszcze raz blendujemy. Gotową zupę podajemy z kleksem śmietany, grzankami i posiekaną natką pietruszki.