Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z batatów z dodatkiem mleczka kokosowego - kremowa, słodko-pikantna, lekko orientalna. Idealnie pasują do niej klopsiki z mięsa mielonego z curry. To świetny, rozgrzewający obiad, idealny na zimniejsze dni.
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18216
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 545
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1007
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7583
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8900
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18216
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 545
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1007
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7583
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8900
Składniki
Zupa. Na oleju smażymy pokrojoną w ósemki cebulę. Po 2 minutach dodajemy czosnek i smażymy, aż lekko się zarumieni. Dodajemy pokrojone: marchew, kapustę, cukinię i bataty. Smażymy około 5 minut, często mieszając. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy pastę curry, cukier i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Miksujemy blenderem na gładki krem.
Klopsiki. Mieszamy mięso mielone, jajko, curry, paprykę, pieprz i bułkę tartą, aby uzyskać gładką masę. Odrywamy po kawałku, formujemy kulki i wyrabiamy w ręce, aby klopsy dobrze się trzymały. Smażymy na niedużej ilości oleju, na niedużym ogniu. Klopsiki obracamy, aby ładnie się zarumieniły ze wszystkich stron. Po smażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Podajemy gorącą zupę z klopsikami. Można zjeść zupę samodzielnie, albo podać z chlebem lub ryżem.