Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z batatów z dodatkiem mleczka kokosowego - kremowa, słodko-pikantna, lekko orientalna. Idealnie pasują do niej klopsiki z mięsa mielonego z curry. To świetny, rozgrzewający obiad, idealny na zimniejsze dni.
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 84
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 459
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40522
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 84
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 459
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40522
Składniki
Zupa. Na oleju smażymy pokrojoną w ósemki cebulę. Po 2 minutach dodajemy czosnek i smażymy, aż lekko się zarumieni. Dodajemy pokrojone: marchew, kapustę, cukinię i bataty. Smażymy około 5 minut, często mieszając. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy pastę curry, cukier i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Miksujemy blenderem na gładki krem.
Klopsiki. Mieszamy mięso mielone, jajko, curry, paprykę, pieprz i bułkę tartą, aby uzyskać gładką masę. Odrywamy po kawałku, formujemy kulki i wyrabiamy w ręce, aby klopsy dobrze się trzymały. Smażymy na niedużej ilości oleju, na niedużym ogniu. Klopsiki obracamy, aby ładnie się zarumieniły ze wszystkich stron. Po smażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Podajemy gorącą zupę z klopsikami. Można zjeść zupę samodzielnie, albo podać z chlebem lub ryżem.