Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z batatów z dodatkiem mleczka kokosowego - kremowa, słodko-pikantna, lekko orientalna. Idealnie pasują do niej klopsiki z mięsa mielonego z curry. To świetny, rozgrzewający obiad, idealny na zimniejsze dni.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2167
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 191
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2167
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 191
Składniki
Zupa. Na oleju smażymy pokrojoną w ósemki cebulę. Po 2 minutach dodajemy czosnek i smażymy, aż lekko się zarumieni. Dodajemy pokrojone: marchew, kapustę, cukinię i bataty. Smażymy około 5 minut, często mieszając. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy pastę curry, cukier i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Miksujemy blenderem na gładki krem.
Klopsiki. Mieszamy mięso mielone, jajko, curry, paprykę, pieprz i bułkę tartą, aby uzyskać gładką masę. Odrywamy po kawałku, formujemy kulki i wyrabiamy w ręce, aby klopsy dobrze się trzymały. Smażymy na niedużej ilości oleju, na niedużym ogniu. Klopsiki obracamy, aby ładnie się zarumieniły ze wszystkich stron. Po smażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Podajemy gorącą zupę z klopsikami. Można zjeść zupę samodzielnie, albo podać z chlebem lub ryżem.