Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z batatów z dodatkiem mleczka kokosowego - kremowa, słodko-pikantna, lekko orientalna. Idealnie pasują do niej klopsiki z mięsa mielonego z curry. To świetny, rozgrzewający obiad, idealny na zimniejsze dni.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9505
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3027
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6577
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9505
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3027
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6577
Składniki
Zupa. Na oleju smażymy pokrojoną w ósemki cebulę. Po 2 minutach dodajemy czosnek i smażymy, aż lekko się zarumieni. Dodajemy pokrojone: marchew, kapustę, cukinię i bataty. Smażymy około 5 minut, często mieszając. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy pastę curry, cukier i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Miksujemy blenderem na gładki krem.
Klopsiki. Mieszamy mięso mielone, jajko, curry, paprykę, pieprz i bułkę tartą, aby uzyskać gładką masę. Odrywamy po kawałku, formujemy kulki i wyrabiamy w ręce, aby klopsy dobrze się trzymały. Smażymy na niedużej ilości oleju, na niedużym ogniu. Klopsiki obracamy, aby ładnie się zarumieniły ze wszystkich stron. Po smażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Podajemy gorącą zupę z klopsikami. Można zjeść zupę samodzielnie, albo podać z chlebem lub ryżem.