Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na szparagi dobiega końca, więc nie można zapomnieć o kremie z białych szparagów. Widziałem, że jest na forum kilka przepisów. Jednak po ich obejrzeniu stwierdziłem, że mój autorski jednak nieco się różni od innych. Dlatego sądzę, że warto spróbować. Może nie jest zupełnie klasyczny, ale jeśli spróbujecie… doznania smakowe gwarantowane.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9531
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4427
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 170
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20793
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9531
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4427
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 170
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20793
Składniki
Szparagi myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie odrywamy zdrewniałe końcówki, obieramy, odcinamy główki (odkładamy) a resztę kroimy na ok. 2 cm kawałki. Nie wyrzucamy końcówek!!! Wkładamy do woreczka i mrozimy. Jest to świetny dodatek wzbogacający smak innych zup. Dodaję je nawet do rosołu!!!
Cebulę, pozostałe warzywa i ziemniaki kroimy w miarę drobno. Rozgrzewamy na patelni masło lub olej i podsmażamy wszystkie warzywa ok. 10 minut. Dorzucamy szparagi, ale bez główek. Podsmażamy jeszcze 5 minut. Całość przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości (ok. 20 – 25 minut).
W tym czasie kroimy bułkę i smażymy na patelni na odrobinie masła, aby mieć gotowe grzanki do zupy. Następnie plasterki boczku smażymy na odrobinie tłuszczu tak, aby otrzymać wysmażone „chipsy”.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i miksujemy do konsystencji kremu. Do powstałego kremu dodajemy główki szparagów i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Drobno siekamy koperek. Zupę podajemy posypaną koperkiem z dodatkiem grzanek oraz „chipsów” z boczku. Smacznego