Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i smaczna zupa krem z białych szparagów z dodatkiem koperku. W maju koniecznie trzeba ją ugotować. Sezon na szparagi jest bardzo krótki a i świeży koperek o tej porze jest dorodny i pachnący. Zupa jest delikatna i bardzo wiosenna.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 69
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 69
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 564
Składniki
Szparagi myjemy i obieramy dokładnie zaczynając zaraz pod główką w kierunku korzenia. Obierki i zdrewniałe końcówki wrzucamy do bulionu, w którym gotujemy je 15 minut, aż oddadzą cały smak do wywaru. Po tym czasie przecedzamy wywar, obierki wyrzucamy. Do wywaru wrzucamy rozdrobnione warzywa: seler, por, marchewki, ziemniaki oraz obrane szparagi bez główek (główki zachowujemy na później). Gotujemy całość 15- 20 minut, następnie blendujemy zupę i dla pewności przecedzamy przez sito. Do tak przygotowanej zupy wrzucamy główki szparagów, gotujemy szparagową jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy ją solą, pieprzem, cytryną i cukrem. Dajemy masło oraz śmietanę, którą hartujemy przed wlaniem do zupy. Teraz już tylko posypujemy krem ze szparagów posiekanym koperkiem i gotowe! Do szparagowej możemy podać grzanki lub makaron, łazanki czy zacierki. Z każdym z tych dodatków będzie smaczna!