Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i smaczna zupa krem z białych szparagów z dodatkiem lubczyku. W maju koniecznie trzeba ją ugotować. Sezon na szparagi jest bardzo krótki a i świeży lubczyk o tej porze jest dorodny. Zupa jest delikatna i bardzo wiosenna.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44648
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182083
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 242
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44648
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182083
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 242
Składniki
Szparagi myjemy i obieramy dokładnie zaczynając zaraz pod główką w kierunku korzenia. Obierki i zdrewniałe końcówki wrzucamy do bulionu, w którym gotujemy je 15 minut, aż oddadzą cały smak do wywaru. Po tym czasie przecedzamy wywar, obierki wyrzucamy. Do wywaru wrzucamy rozdrobnione warzywa: seler, por, ziemniaki, 2 gałązki świeżego lubczyku oraz obrane szparagi bez główek (główki zachowujemy na później). Gotujemy całość 15- 20 minut, następnie blendujemy zupę i dla pewności przecedzamy przez sito. Do tak przygotowanej zupy wrzucamy główki szparagów, gotujemy szparagową jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy ją solą, pieprzem, cytryną i cukrem. Dajemy masło oraz śmietanę, którą hartujemy przed wlaniem do zupy. Teraz już tylko posypujemy krem ze szparagów posiekanym lubczykiem i gotowe! Do szparagowej możemy podać grzanki lub makaron, łazanki czy zacierki.