Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 4624

Dodano:

Odsłon: 3377

Szybki przepis. Aromatyczny, śmietanowy. Pyszny.

Składniki

  • kalafior - 300g
  • por (biała część) - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • ziemniaki - 600g
  • seler korzeń - 1/2 większej sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • pietruszka korzeń - 3 sztuki
  • bulion warzywny - 800ml
  • śmietana 30% - 200g
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa krem z białych warzyw

Przygotowanie

  1. Posiekaną cebulę, por i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. W sezonie warto też dodać białe szparagi. Przesmażamy całość chwilę.

  2. Dolewamy bulion i wrzucamy różyczki kalafiora. Gdy warzywa zmiękną dodajemy śmietanę, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy lub blendujemy na gładki krem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń