Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa-krem z białych warzyw z Gorgonzolą

Zupa-krem z białych warzyw z Gorgonzolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1416

Dodano:

Odsłon: 11769

Delikatna, kremowa, a zarazem sycąca zupa z białych warzyw z dodatkiem niebieskiego sera. Pyszna kombinacja smaków, obok której ciężko przejść obojętnie. Koniecznie spróbujcie.

Składniki

  • 1 (110 g) cebula
  • kawałek (50 g) pora
  • 1,5 (130 g) pietruszki
  • 1/4 (80 g) selera
  • 1 (100 g) ziemniak
  • 0,5 (300 g) kalafiora
  • 3 szklanki (750 ml) bulionu
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 100 g sera Gorgonzola
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • biały pieprz
  • sól
  • Dodatkowo:
  • cienkie plasterki boczku
  • szczypiorek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1) W garnku na maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę z posiekanym czosnkiem i porem.

    2) Pietruszkę, ziemniaka oraz seler obrać i pokroić w kostkę, a następnie razem z kalafiorem dodać do garnka i chwilkę smażyć.

    3) Zalać gorącym bulionem, doprawić solą i białym pieprzem, dodać imbir oraz gałkę muszkatołową i gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

    4) Na koniec dodać śmietankę kremówkę oraz ser i dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił.

    5) Całość zmiksować w blenderze kielichowym na gładki krem (można również użyć blendera ręcznego).

    6) Podawać z boczkiem podsmażonym na suchej patelni i szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń