Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z brokułu z klopsikami

Zupa krem z brokułu z klopsikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4976

Dodano:

Odsłon: 6841

Zupa krem z brokułu to prosty przepis na wyśmienite danie. Syta, smaczna i bogata w witaminy czyli idealna na jesienną pogodę.

Składniki

  • ##### Składniki (zupa) : #####
  • 1 brokuł
  • 1 większy ziemniak
  • 1 marchew
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka cukru
  • 100 gr serka topionego (bez dodatków)
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • koperek sól, pieprz magi
  • xxxxx Składniki (klopsiki) : xxxxx
  • 250 gr mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej (wedle uznania)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Podsmaż na złoto na oliwie pokrojoną cebulę z czosnkiem.
    Dodaj pokrojone pozostałe warzywa, chwilę podsmaż dodaj cukier i zalej bulionem. Gotuj.
    Gdy warzywa zmiękną zdejmij garnek z palnika wyjmij kilka różyczek brokułu a kilka minut później zmiksuj blenderem na jednolitą konsystencję.
    Wstaw ponownie na palnik, dodaj rozdrobniony serek topiony i łyżkę gęstej śmietany i mieszaj do rozpuszczenia się serka.
    Dopraw solą, pieprzem i odrobiną magi.
    Nalej do miseczek i posyp koperkiem. Podawaj na ciepło.

  2. Wszystkie składniki na klopsiki wymieszaj razem na jednolitą masę.
    Uformuj kuleczki wielkości ok 2,5 cm i usmaż na głębokim oleju.
    Po usmażeniu wyjmij kuleczki na papierowy ręcznik.
    Kuleczki na przemian z różyczkami brokułu nabij na patyczki z szaszłyków i połóż na miseczce z zupą.
    Podawaj na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń