Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z blenderem zaprzyjaźniłam się na dobre. Dzięki niemu coraz częściej przygotowuję zdrowe i smaczne zupy o delikatnej konsystencji. Wśród trzech standardowych kremowych zup (dyniowa i kukurydziana), które serwuję w mojej kuchni znajduje się również zupa krem z buraczków wzbogacona dodatkiem tymianku. Podaję ją zwykle na ciepło z kromką razowego pieczywa albo paluszkami z ciasta francuskiego.
Buraki, marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy wraz z bulionem do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oliwy. Gdy patelnia jest już gorąca, wrzucamy cebulkę do zeszklenia. Kiedy cebula jest już rumiana, dodajemy czosnek i chwilkę jeszcze smażymy.
Cebulę i czosnek wrzucamy do gotującego się wywaru. Przystępujemy do doprawienia zupy. Wsypujemy: ziele angielskie, liść laurowy, tymianek (może być suszony lub świeży), sól oraz pieprz. Wlewamy jeszcze 1 łyżkę octu jabłkowego. Chwilkę gotujemy całość, a następnie odstawiamy do ostudzenia.
Po wystudzeniu przelewamy wywar do blendera i miksujemy składniki na gładką, delikatną masę. Wlewamy zupę do miseczek. Możemy ozdobić ją świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem. Dobrze smakuje również z dodatkiem jogurtu greckiego/śmietany.
Przepis dnia
Smaczna cukinia po indyjsku z przyprawą curry i papryką do słoików na zimę, i...
Odsłon: 3048
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 2036
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 6608
Smaczna pizza z pieczarkami, cebulą i żółtym serem, prosta i szybka w przygot...
Odsłon: 80
Sposób na ogórki kiszone w soku własnym podejrzałam na pewnym filmie. Wszyscy...
Odsłon: 126
Smaczna cukinia po indyjsku z przyprawą curry i papryką do słoików na zimę, i...
Odsłon: 3048
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 2036
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 6608
Smaczna pizza z pieczarkami, cebulą i żółtym serem, prosta i szybka w przygot...
Odsłon: 80
Sposób na ogórki kiszone w soku własnym podejrzałam na pewnym filmie. Wszyscy...
Odsłon: 126
Składniki
Buraki, marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy wraz z bulionem do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oliwy. Gdy patelnia jest już gorąca, wrzucamy cebulkę do zeszklenia. Kiedy cebula jest już rumiana, dodajemy czosnek i chwilkę jeszcze smażymy.
Cebulę i czosnek wrzucamy do gotującego się wywaru. Przystępujemy do doprawienia zupy. Wsypujemy: ziele angielskie, liść laurowy, tymianek (może być suszony lub świeży), sól oraz pieprz. Wlewamy jeszcze 1 łyżkę octu jabłkowego. Chwilkę gotujemy całość, a następnie odstawiamy do ostudzenia.
Po wystudzeniu przelewamy wywar do blendera i miksujemy składniki na gładką, delikatną masę. Wlewamy zupę do miseczek. Możemy ozdobić ją świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem. Dobrze smakuje również z dodatkiem jogurtu greckiego/śmietany.
Przepisy Zupy
Zupy
Kremowy chłodnik z bazylii i awokado
Zupy
Chłodnik litewski
Zupy
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Zupy
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z sokiem z buraków.
Kremowy chłodnik z bazylii i awokado
Pyszny, kremowy chłodnik z bazylii i awokado podany z niebanalnymi dodatkami....
Odsłon: 37
Chłodnik litewski
Idealne i wartościowe danie na upalne dni.
Odsłon: 145