Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z buraków

Zupa krem z buraków

Autor:

Przepisów i artykułów: 392 Ocena: 1998

Dodano:

Odsłon: 488

Aksamitna i aromatyczna zupa o intensywnej barwie i mocno warzywna.

Składniki

  • Buraki średnie - 4 szt.
  • Ziemniaki - 2 szt.
  • Marchewka - 1 szt.
  • Pietruszka - 1 szt.
  • Por - 1/3 szt.
  • Seler - 1/4 szt.
  • Przecier pomidorowy - 1/2 szklanki
  • Bulion mięsno - warzywny - 1/2 szklanki
  • Woda - 3 szklanki
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Ziele angielskie - 2 ziarenka
  • Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra - 1/3 łyżeczki
  • Sól, pieprz czarny mielony
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem z buraków

Przygotowanie

  1. Buraki upiec w piekarniku lub kupić gotowe gotowane w sklepie. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, pora, selera, obrać , pokroić, umieścić w garnku. Zalać wodą, dodać liść laurowy , ziele angielskie , doprawić solą, gotować 20 minut.

  2. Gdy gotuje się zupa buraki pokroić, dodać do gotującej się zupy, wlać przecier pomidorowy, bulion, doprawić papryką i całość gotować 10 minut. Zdjąć z ognia wyjąć liść laurowy, ziele angielskie, zblendować.

  3. Dodać sok z cytryny, doprawić pieprzem i gotować 2 minuty. Podawać z kleksami śmietany, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 17 marca Tak rzadko robimy krem z buraków , a przecież z warzywami zmiksowana , to naprawde pożywna zupa.
Fajnie to Pani skomponowała i ugotowała:-)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń