Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z cebuli

Zupa krem z cebuli

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2675

Dodano:

Odsłon: 1887

Zupa cebulowa jak każda ma swój niepowtarzalny smak. U mnie zupa krem. Polecam.

Składniki

  • 5 - dużych cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • wywar z warzyw 1,5l
  • łyżka tymianku
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • szczypiorek do dekoracji
  • 15 dag sera żółtego typu chedder
  • bułka np bagietka
5-6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem z cebuli

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Podduszamy na maśle, aż będzie miękka i przezroczysta.

    Nie rumienimy, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Dodajemy tymianek i listek laurowy. Dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.


    Następnie zwiększamy ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy.

    Wlewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn odparuje, wlewamy gorący wywar warzywny.

    Zupę gotujemy na małym ogniu mniej więcej ok. 15 minut, Przyprawiamy solą i pieprzem.

    Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na wierzch ścieramy ser i tak zostawiamy. Sam się ładnie rozpuści w gorącym.

    Z bułki robimy grzanki. Kromki smarujemy z obu stron masłem i zrumieniamy w tosterze.

    Zupę podajemy na gorąco z grzankami i posypaną szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń