Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki krem z cukinii i fasolki szparagowej. Kremowa konsystencja, delikatny smak.
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 132
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 143
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 136
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 132
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 143
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 136
Składniki
Cebulę, czosnek, ziemniaki obierz. Młoda cukinia może zostać ze skórką, straszą i większą warto obrać, a także usunąć pestki. W garnku rozgrzej masło lub oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę, zacznij podsmażać. Dodaj posiekany czosnek. Po chwili pokrojone ziemniaki. Podsmażaj ok 5 minut. Dodaj fasolkę szparagową ( końcówki ucinam, przekrawam fasolkę na pół). Następnie wrzuć pokrojoną cukinię. Podsmażaj kolejne 5 minut.
Wlej bulion warzywny lub wodę z kostką rosołową. Dodaj szczyptę soli, pół łyżeczki pieprzu (ja daję świeżo mielone), pół łyżeczki papryki, bazylii. Możesz też dodać odrobinę kurkumy. Gotuj wszystko do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Zazwyczaj trwa to ok 20 minut. Wyłącz grzanie kuchenki. Na koniec dodaj śmietankę 30% i użyj blendera do zmiksowania wszystkich składników na krem. Jeśli uznasz, że jest krem za gęsty możesz dodać więcej śmietanki lub wody. Lepiej dodać na początku mniej, niż później mieć za rzadki krem.
Zupę podawaj z grzankami, serem tartym, pokrojonymi ziemniaczkami, zieloną cebulką, słonecznikiem prażonym, krokietem po rusku lub czymkolwiek innym :) Całość posypuje jeszcze na koniec świeżo mielonym pieprzem.