Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupy-krem uwielbiam pod każdą postacią. Nie inaczej jest z tą z cukinii. Dla mnie jest pyszna, ale ja jestem w tym temacie nieobiektywna;) Musicie sami spróbować:)
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35698
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1207
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1757
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6009
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35698
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1207
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1757
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6009
        
        
                Składniki
Trzy cukinie kroimy wraz ze skórką w kostkę. Cebulę drobno siekamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 1 łyżkę masła z 2 łyżkami oleju. Wrzucamy cebulę i pokrojoną cukinię. Podsmażamy całość na średnim ogniu, aż do zeszklenia. Do moździerza dajemy rozmaryn i rozcieramy go przez chwilę. Proszkiem rozmarynowym i ziołami prowansalskimi doprawiamy cukinię z cebulą. Smażymy wszystko przez chwilę, stale mieszając. Następnie wlewamy bulion i gotujemy przez około 15-20 minut. Po lekkim przestudzeniu miksujemy na krem. Zupę ponownie podgrzewamy i doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Kremówkę wraz z pokrojonym na mniejsze kawałki topionym serkiem umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy lekko, aż do połączenia. Cały czas mieszamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy składniki się połączą dodajemy je do zupy.
Odłożoną do dekoracji cukinię kroimy wzdłuż na długie, cienkie plasterki. Wrzucamy je na około 2 minuty do garnka z wrzącą wodą, doprawioną solą oraz ziołami prowansalskimi. Odcedzamy.
Listki kolendry wkładamy do rozdrabniacza do warzyw. Miksujemy krótko. Następnie dodajemy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i ponownie krótko miksujemy.
Zupę podajemy skropioną kilkoma kroplami ziołowej oliwy, z blanszowaną cukinią zwiniętą w różyczkę i z grzankami.