Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupy-krem uwielbiam pod każdą postacią. Nie inaczej jest z tą z cukinii. Dla mnie jest pyszna, ale ja jestem w tym temacie nieobiektywna;) Musicie sami spróbować:)
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Składniki
Trzy cukinie kroimy wraz ze skórką w kostkę. Cebulę drobno siekamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 1 łyżkę masła z 2 łyżkami oleju. Wrzucamy cebulę i pokrojoną cukinię. Podsmażamy całość na średnim ogniu, aż do zeszklenia. Do moździerza dajemy rozmaryn i rozcieramy go przez chwilę. Proszkiem rozmarynowym i ziołami prowansalskimi doprawiamy cukinię z cebulą. Smażymy wszystko przez chwilę, stale mieszając. Następnie wlewamy bulion i gotujemy przez około 15-20 minut. Po lekkim przestudzeniu miksujemy na krem. Zupę ponownie podgrzewamy i doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Kremówkę wraz z pokrojonym na mniejsze kawałki topionym serkiem umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy lekko, aż do połączenia. Cały czas mieszamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Gdy składniki się połączą dodajemy je do zupy.
Odłożoną do dekoracji cukinię kroimy wzdłuż na długie, cienkie plasterki. Wrzucamy je na około 2 minuty do garnka z wrzącą wodą, doprawioną solą oraz ziołami prowansalskimi. Odcedzamy.
Listki kolendry wkładamy do rozdrabniacza do warzyw. Miksujemy krótko. Następnie dodajemy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i ponownie krótko miksujemy.
Zupę podajemy skropioną kilkoma kroplami ziołowej oliwy, z blanszowaną cukinią zwiniętą w różyczkę i z grzankami.