aksamitna, maślana i baaardzo cukiniowa
Zupa krem z cukinii
Składniki
- cukinia, 2 szt.
- ziemniaki, 2 szt.
- kostka rosołowa, 1 szt.
- czosnek, 1 ząbek
- śmietana, 100 ml
- szczypiorek
- masło, 1 łyżka
- sól, pieprz
Składniki
- cukinia, 2 szt.
- ziemniaki, 2 szt.
- kostka rosołowa, 1 szt.
- czosnek, 1 ząbek
- śmietana, 100 ml
- szczypiorek
- masło, 1 łyżka
- sól, pieprz

Etapy przygotowania
Cukinie należy umyc, przekroic i wyjąc nasiona. Następnie pokroic w kostkę. Ziemniaki obrac, pokroic w kostkę. Warzywa zalac zimną wodą, tak by tylko je przykrywała. Zagotowac i dodac kostkę rosołową oraz czosnek, trochę soli i pieprzu. Gotowac do tego momentu, aż warzywa się rozpadną. Następnie zupę zmiksowac, dodac masło. Jeszcze raz (jesli jest taka koniecznośc) doprawic solą i pieprzem. Zupę podawac z kleksem śmietany oraz posiekanym szczypiorkiem.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 3040

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Wołowina
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 248
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 3040

Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Makaron
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Wołowina
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 248



Składniki
- cukinia, 2 szt.
- ziemniaki, 2 szt.
- kostka rosołowa, 1 szt.
- czosnek, 1 ząbek
- śmietana, 100 ml
- szczypiorek
- masło, 1 łyżka
- sól, pieprz
Cukinie należy umyc, przekroic i wyjąc nasiona. Następnie pokroic w kostkę. Ziemniaki obrac, pokroic w kostkę. Warzywa zalac zimną wodą, tak by tylko je przykrywała. Zagotowac i dodac kostkę rosołową oraz czosnek, trochę soli i pieprzu. Gotowac do tego momentu, aż warzywa się rozpadną. Następnie zupę zmiksowac, dodac masło. Jeszcze raz (jesli jest taka koniecznośc) doprawic solą i pieprzem. Zupę podawac z kleksem śmietany oraz posiekanym szczypiorkiem.
Uwielbiam cukinię. Robię podobny krem, ale z nutą gałki muszkatołowej. Wersja ze szczypiorkiem bardzo ciekawa:) Jedyne co to kostkę zastąpiłbym prawdziwym bulionem:)