Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami

Zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 1927

Dodano:

Odsłon: 3283

Przepis na zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami.

Składniki

  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 pomidory
  • 1 marchew
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ brokuła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawy do smaku curry, kminku mielonego rzymskiego, kolendra sproszkowana, ostra papryka, imbir, sól, pieprz ziołowy, paprycz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek zmiażdżyć. Soczewicę opłukać, osączyć. Bulion doprowadzić do wrzenia, wrzucić do niego ziemniaki i marchew. Gotować na małym ogniu do miękkości (około 20 minut). W tym czasie rozgrzać w wysokim garnku oliwę, zeszklić w nim cebulę i czosnek, wsypać wszystkie przyprawy i mieszając, smażyć ok 2 minut -aż zacznie wydobywać się z nich silny aromat. Dodać soczewice i mieszając, smażyć ok 2 minut. Dodać pokrojone pomidory, wymieszać, dusić pod przykryciem ok 20 minut (co jakiś czas mieszając ewentualnie podlać bulionem). Brokuł opłukać, podzielić na małe różyczki. Do garnka z soczewicą wlać bulion z warzywami, wymieszać, dodać różyczki brokuła i gotować jeszcze 3-4 minuty. Gotową zupę zmiksować i doprawić do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń