Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna i kremowa zupa czosnkowa, która wspaniale rozgrzewa w chłodniejsze, jesienne dni. Świetnie smakuje z grzankami z serem lub oliwą z oliwek. Warto do niej dodać także ulubione zioła, takie jak tymianek lub bazylię, która świetnie podkręcą smak zupy.
patelnia, nóż, folia aluminiowa, duży garnek
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 87
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 87
Składniki
Odetnij górną część główki czosnku, polej oliwą, owiń folią aluminiową i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Jeśli wolisz intensywniejszy smak czosnku, możesz podsmażyć czosnek bezpośrednio na patelni.
W większym garnku dwie łyżki masła i smaż posiekaną cebulę do zrumienienia. Dodaj następnie upieczone lub podsmażone ząbki czosnku i smaż przez około 1-2 minuty.
Obierz i pokrój ziemniaki na mniejsze kawałki, dodaj je garnka z czosnkiem i cebulką. Zalej bulionem drobiowym i gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 20 minut. Bulion nieco odparuje, a ziemniaki zmiękną. Po tym czasie odstaw zupę przez chwilę.
Wyjmij z zupy liść laurowy i ziele angielskie i zblenduj zupę na gładki krem. Dodaj śmietanki, dopraw solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut, dodając w tym czasie parmezan. Świetnie podbije smak zupy. Na koniec posyp szczyptą wędzonej papryki (opcjonalnie).
Zupę podawaj z dodatkiem świeżych ziół np. tymiankiem, bazylią, natką pietruszki. Możesz też dodać grzanki z serem lub oliwą z oliwek.