Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa krem z dyni"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Składniki
Umyj dynię i obierz ją z grubej skóry. Potnij na cienkie paski, a potem na kawałki.
Obierz i posiekaj drobno cebulę.
W rondelku rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj dynię. Posyp wszystko mąką.Podsmażaj dynię z cebulą przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając.
Dolej bulion warzywny, dopraw solą i pieprzem.
Przykryj garnek i gotuj zupę na małym ogniu przez 25-30 minut. Przez cały czas sprawdzaj, czy dynia jest już odpowiednio miękka.
Pestki dyni upraż na patelni (bez oleju). Uważaj, żeby ich nie przypalić!
Zupę zmiksuj na gładką masę.
Nałóż danie na talerze. Udekoruj prażonymi pestkami z dyni, odrobiną sosu chili oraz kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.Źródło: Tele Tydzień