Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa-krem z dyni z imbirem i chili

Zupa-krem z dyni z imbirem i chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 62

Dodano:

Odsłon: 765

Dynia jest smaczna. Dynia jest zdrowa. Dynia jest niedoceniona. Zaczynam ją teraz przepraszać w mojej kuchni, zwłaszcza że dostępna jest też w zasadzie przez większość roku. Jako, że cała familia lubi zupy-krem zaczynamy przepraszanie od zupy właśnie. Wyszło pysznie! Zupa jest gęsta, aromatyczna, zaskakująco aksamitna i jednocześnie pikantna i wyrazista. Polecam!
Reklama
Reklama
Zupa-krem z dyni z imbirem i chili

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki i dodać do cebuli, dusić pod przykryciem często mieszając ok. 20-30 minut. Jeśli warzywa zaczną przywierać do garnka, trzeba troszkę podlać wodą. Kiedy warzywa zmiękną dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i posiekany imbir. Dusić jeszcze ok. 15 minut, po tym czasie dolać ok. 1 litr wody, doprawić do smaku solą, pieprzem, wegetą (najlepiej naturalną) , pieprzem i płatkami chili wg. uznania, dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować do miękkości i zmiksować bardzo dokładnie. Można zmiksowaną zupę przetrzeć przez sito, będzie wtedy ekstra kremowa.
    Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu, uprażonymi pestkami dyni i posiekaną zieleninką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 01 lutego 2018 zupa z dyni jest wspaniała,u nas często gości na stole szczególnie zimą:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 31 stycznia 2018 Długo przekonywałam się do dyni ale już jest między nami ok :D Twoja zupka wygląda pysznie:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń