Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia jest smaczna. Dynia jest zdrowa. Dynia jest niedoceniona. Zaczynam ją teraz przepraszać w mojej kuchni, zwłaszcza że dostępna jest też w zasadzie przez większość roku. Jako, że cała familia lubi zupy-krem zaczynamy przepraszanie od zupy właśnie. Wyszło pysznie! Zupa jest gęsta, aromatyczna, zaskakująco aksamitna i jednocześnie pikantna i wyrazista. Polecam!
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 413
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 528
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 23
Jest to bardzo rozgrzewający, lekko pikantny napój, idealny na zimowe dni. Ni...
Odsłon: 88
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 413
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 528
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 23
Jest to bardzo rozgrzewający, lekko pikantny napój, idealny na zimowe dni. Ni...
Odsłon: 88
Składniki
Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki i dodać do cebuli, dusić pod przykryciem często mieszając ok. 20-30 minut. Jeśli warzywa zaczną przywierać do garnka, trzeba troszkę podlać wodą. Kiedy warzywa zmiękną dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i posiekany imbir. Dusić jeszcze ok. 15 minut, po tym czasie dolać ok. 1 litr wody, doprawić do smaku solą, pieprzem, wegetą (najlepiej naturalną) , pieprzem i płatkami chili wg. uznania, dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować do miękkości i zmiksować bardzo dokładnie. Można zmiksowaną zupę przetrzeć przez sito, będzie wtedy ekstra kremowa. Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu, uprażonymi pestkami dyni i posiekaną zieleninką.