Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa - krem z grillowanej cukinii

Zupa - krem z grillowanej cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4541

Dodano:

Odsłon: 1428

Łatwa i smaczna zupa nie tylko na lato. Najlepsza z grzanką czosnkową.

Składniki

  • cukinia - 2 szt
  • wywar warzywny - ok. 1,5 l
  • oliwa do posmarowania - 2 - 3 łyżki
  • czosnek - 3 - 4 ząbki
  • bagietka - najlepiej żytnia
  • gęsty jogurt lub śmietana - 4 łyżeczki
  • zielona cebulka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa - krem z grillowanej cukinii

Przygotowanie

  1. Cukinię umyj i pokrój na ok. centymetrowe plastry. Posyp pieprzem, posmaruj z obu stron oliwą i upiecz dość mocno na grillu (lub w piekarniku).
    Pod koniec grillowania dołóż 2 kromki żytniej bagietki, również posmarowane oliwą.


    Grillowaną cukinię przełóż do garnka, zalej gorącym wywarem i pogotuj 2 - 3 minuty. Dorzuć ząbek - dwa czosnku i utrzyj cukinie blenderem, dopraw do smaku.
    Grzanki natrzyj przepołowionym ząbkiem czosnku.

  2. Podawaj posypane zieloną cebulką i udekorowane kleksem gęstego jogurtu.
    Do tego grzanka czosnkowa - może mniej spalona niż moja:-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń