Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Magda Gessler słynie z wykorzystywania składników z własnego podwórka, aby przygotować pyszne, proste dania. Bez obaw sięga także po zagraniczne specjały, by wprowadzić nutę zaskoczenia i przełamania smaku. Ta kremowa, pełna delikatności zupa z pieczonego kalafiora jest dopełniona chrupiącym boczkiem i włoską gorgonzolą. Jeśli zupa krem z kalafiora ma być wegetariańska, zastąp boczek grzankami smażonymi na maśle z czosnkiem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1572
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 304
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1572
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 304
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Umyj i podziel kalafior na różyczki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj 2 łyżki oleju i kilka dużych szczypt soli i pieprzu, wymieszaj rękami, by kalafior był równomiernie pokryty. Piecz kalafior w piekarniku przez 30 minut, aż będzie miękki i zrumieniony. Po 20 minutach sprawdź, czy się nie przypala i w razie potrzeby zmniejsz temperaturę.
W garnku z grubym dnem rozpuść masło na dużym ogniu i podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Przełóż boczek na talerz, a pod garnkiem zmniejsz ogień do średniego. Wrzuć obraną i posiekaną drobno cebulę, a po minucie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Podsmażaj od 5 do 10 minut, aż warzywa zmiękną i zabiorą ładnego zapachu. Po czym dodaj upieczony kalafior i po kolejnych 5 minutach dolej bulion, śmietanę i połowę pokruszonego sera. Gdy zupa się zagotuje, wyłącz palnik, zmiel ją w blenderze na gładki krem i od razu wykładaj do talerzy (w razie potrzeby dopraw jeszcze raz solą i pieprzem). Wierzch talerzy udekoruj plasterkami chrupiącego boczku i pokruszoną gorgonzolą. Podawaj z chrupiącym pieczywem.