Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomity pomysł na szybki obiad. Zupa z kukurydzy jest prosta w przygotowaniu, tania i sycąca.
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5388
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 769
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3731
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 476
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2426
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5388
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 769
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3731
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 476
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2426
Składniki
Przygotuj kukurydzę. Jeśli korzystasz ze świeżej, obierz ją z liści, opłucz i wyodrębnij ziarna. Kukurydzę z puszki odsącz. Pozostałą zalewę możesz użyć do przygotowania zupy, wystarczy, że odejmiesz jej ilość od podanej wody w składnikach.
Mały kawałek imbiru obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach w taki sposób, aby uzyskać 1 pełną łyżeczkę.
Czosnek obierz ze skorupki, rozgnieć, a następnie przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój.
Cebulę obierz i posiekaj na kawałki.
W woku lub szerokim garnku podgrzej masło. Dodaj cebulę, starty imbir i czosnek. Całość podsmażaj chwilę, co jakiś czas mieszając.
Teraz dodaj ziarna kukurydzy, smaż przez kilka minut.
Dopraw całość solą, pieprzem, papryką wędzoną w proszku, kminem i kurkumą.
Zalej kukurydzę wodą i mleczkiem kokosowym. Jeśli używasz ziemniaków, obierz je, pokrój na drobne kostki i dodaj teraz do zupy.
Całość gotuj przez około 20-25 minut.
Zblenduj całość na jednolitą i gładką masę.
Zupę krem przelej do głębokich talerzy i udekoruj drobno posiekaną natką pietruszki.