Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa krem z pieczarek, którą przygotujemy w kilka minut.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20258
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9535
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2091
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4093
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 709
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 360
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20258
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9535
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2091
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4093
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 709
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 360
Składniki
Na dużą patelnię wrzucamy 1 czubatą łyżkę masła klarowanego i roztapiamy je. Kroimy drobno obraną z łupiny cebulę, podsmażamy do zeszklenia.
Dodajemy do cebuli seler naciowy pokrojony w kostkę i obraną marchew, startą na tarce o grubych oczkach i posiekany lubczyk.
Całość dusimy 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dorzucamy do warzyw pieczarki pokrojone na cząstki (odkładamy 4-5 pieczarek na bok). Dusimy całość jeszcze kilka minut, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
W dużym garnku podgrzewamy bulion, do którego dodajemy szklankę wody, liście laurowe i ziele angielskie. W momencie, gdy poczujemy zapach pieczarek wrzucamy całe dobro z patelni do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy zupę 10-15 minut. Następnie wyjmujemy liście laurowe i blendujemy zupę na krem. Doprawiamy ewentualnie do smaku maggi, pieprzem i solą. Śmietanę łączymy z mąką i odrobiną wody. Hartujemy chochelką gorącej zupy i łączymy z kremem pieczarkowym. Doprowadzamy do wrzenia.
Na małej patelni, na rozgrzanym maśle rumienimy pokrojone w plasterki pieczarki. Wykładamy na talerze zupę. Na wierzchu układamy po kilka plasterków rumianych pieczarek. Posypujemy posiekaną natką. Zupa krem z pieczarek gotowa!
Nasza rada: Doskonałym dodatkiem do zupy pieczarkowej będą grzanki czosnkowe lub łazanki.