Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna zupa z kalafiora, sycąca, aromatyczna, ekspresowa w przygotowaniu
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11015
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4890
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1021
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9512
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1412
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11015
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4890
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1021
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9512
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1412
Składniki
Kalafior umyc i podzielić na różyczki, każdą delikatnie posmarować oliwą (u mnie olej z orzechów arachidowych), posypać solą i ziołami prowansalskimi
wsunąć do piekarnika temp. 180 stopni na 30 minut. Powinny być ciemne, ale nie spalone.
Kiedy kalafior będzie gotowy, podzielić go na mniejsze kawałki, wystarczy każdą różyczkę przekroić na pół. Czosnek pokroić w plasterki. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać czosnek i przez kilka min. podsmażyć na małym ogniu. Następnie dodać różyczki kalafiora i dokładnie wymieszać, wlać gorący bulion – powinno być go tyle, aby tylko zakrył kalafiory. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, kalafior powinien być bardzo miękki. Zupę dokładnie zblendować na gładki krem. Dodać masło orzechowe i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym. Smacznego :-)