Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna zupa z kalafiora, sycąca, aromatyczna, ekspresowa w przygotowaniu
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2657
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 283
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9565
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1014
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2657
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 283
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9565
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1014
Składniki
Kalafior umyc i podzielić na różyczki, każdą delikatnie posmarować oliwą (u mnie olej z orzechów arachidowych), posypać solą i ziołami prowansalskimi
wsunąć do piekarnika temp. 180 stopni na 30 minut. Powinny być ciemne, ale nie spalone.
Kiedy kalafior będzie gotowy, podzielić go na mniejsze kawałki, wystarczy każdą różyczkę przekroić na pół. Czosnek pokroić w plasterki. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać czosnek i przez kilka min. podsmażyć na małym ogniu. Następnie dodać różyczki kalafiora i dokładnie wymieszać, wlać gorący bulion – powinno być go tyle, aby tylko zakrył kalafiory. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, kalafior powinien być bardzo miękki. Zupę dokładnie zblendować na gładki krem. Dodać masło orzechowe i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym. Smacznego :-)