Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna zupa z kalafiora, sycąca, aromatyczna, ekspresowa w przygotowaniu
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 233
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 143
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 27848
Pyszne, wyjątkowo kruche i delikatne rogaliki z powidłami śliwkowymi. Są idea...
Odsłon: 130
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 233
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 143
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 27848
Pyszne, wyjątkowo kruche i delikatne rogaliki z powidłami śliwkowymi. Są idea...
Odsłon: 130
Składniki
Kalafior umyc i podzielić na różyczki, każdą delikatnie posmarować oliwą (u mnie olej z orzechów arachidowych), posypać solą i ziołami prowansalskimi
wsunąć do piekarnika temp. 180 stopni na 30 minut. Powinny być ciemne, ale nie spalone.
Kiedy kalafior będzie gotowy, podzielić go na mniejsze kawałki, wystarczy każdą różyczkę przekroić na pół. Czosnek pokroić w plasterki. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać czosnek i przez kilka min. podsmażyć na małym ogniu. Następnie dodać różyczki kalafiora i dokładnie wymieszać, wlać gorący bulion – powinno być go tyle, aby tylko zakrył kalafiory. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, kalafior powinien być bardzo miękki. Zupę dokładnie zblendować na gładki krem. Dodać masło orzechowe i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym. Smacznego :-)