Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dyniowe szaleństwo osiąga swoje apogeum! Nic dziwnego, gdyż dynia to samo dobro! Niskokaloryczna, pełna witamin oraz bogata w cynk jest dla mnie super-warzywem! Dla dużego i małego, młodszego i starszego – dla każdego! Zupa krem z dyni była moim pierwszym daniem z tego warzywa, które przyrządzam od kilku już lat, w podstawowej wersji lub “na bogato”. Dziś wersja wzbogacona o jogurt grecki, pestki dyni oraz niezwykle aromatyczny olej z ich pestek. Suszone pomidory oraz czarnuszka dopełniają smaku słodkiej dyni.
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1095
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 103
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 194
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 1169
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 739
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1095
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 103
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 194
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 1169
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 739
Składniki
Włącz piekarnik na 180 stopni. Wyłóż płaską blachę do pieczenia papierem. Dynię pokrój w paski o grubości 2-3 cm. Jeśli wybierzesz dynię hokkaido nie musisz jej obierać gdyż jej skórka jest jadalna choć bardzo esencjonalna w smaku oraz zapachu. Inny rodzaj dyni obierz przed lub po pieczeniu (wtedy skórka łatwiej zejdzie). Przełóż dynię do miski.
Marchew, pietruszkę oraz seler pokrój w grubsze plastry. Przełóż do miski z dynią. Cebulę przekrój w ćwiartki a pomidor na 2 części, dołącz do warzyw. Polej wszystkie warzywa olejem i wymieszaj tak, aby olej pokrył ich powierzchnię. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut do miękkości warzyw.
Po upieczeniu dolej wody lub bulionu i zblenduj z dynią i warzywami. Jeśli zupa jest zbyt chłodna podgrzej ją w garnku. Nałóż porcję zupy na głęboki talerz lub miseczkę. Nałóż łyżkę lub dwie jogurtu na każdą porcję i delikatnie zamieszaj. Polej olejem z pestek dyni, posyp pestkami, czarnuszką oraz suszonymi pomidorami.