Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z pieczonej dyni

Zupa krem z pieczonej dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 284

Dodano:

Odsłon: 3902

Dyniowe szaleństwo osiąga swoje apogeum! Nic dziwnego, gdyż dynia to samo dobro! Niskokaloryczna, pełna witamin oraz bogata w cynk jest dla mnie super-warzywem! Dla dużego i małego, młodszego i starszego – dla każdego! Zupa krem z dyni była moim pierwszym daniem z tego warzywa, które przyrządzam od kilku już lat, w podstawowej wersji lub “na bogato”. Dziś wersja wzbogacona o jogurt grecki, pestki dyni oraz niezwykle aromatyczny olej z ich pestek. Suszone pomidory oraz czarnuszka dopełniają smaku słodkiej dyni.

Składniki

  • 1 kg dyni – polecam hokkaido (mała, okrągła, silnie pomarańczowa)
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 mała cebula
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta wędzonej słodkiej papryki
  • szczypta chili lub pieprzu cayenne
  • 1 litr wody lub bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżki jogurtu greckiego na porcję
  • garść pestek dyni na porcję
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni na porcję
  • szczypta czasrnuszki na porcję
  • szczypta drobno posiekanych suszonych pomidorów na porcję
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Włącz piekarnik na 180 stopni. Wyłóż płaską blachę do pieczenia papierem.

    Dynię pokrój w paski o grubości 2-3 cm. Jeśli wybierzesz dynię hokkaido nie musisz jej obierać gdyż jej skórka jest jadalna choć bardzo esencjonalna w smaku oraz zapachu. Inny rodzaj dyni obierz przed lub po pieczeniu (wtedy skórka łatwiej zejdzie). Przełóż dynię do miski.

  2. Marchew, pietruszkę oraz seler pokrój w grubsze plastry. Przełóż do miski z dynią.

    Cebulę przekrój w ćwiartki a pomidor na 2 części, dołącz do warzyw.

    Polej wszystkie warzywa olejem i wymieszaj tak, aby olej pokrył ich powierzchnię.

    Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut do miękkości warzyw.

  3. Po upieczeniu dolej wody lub bulionu i zblenduj z dynią i warzywami.

    Jeśli zupa jest zbyt chłodna podgrzej ją w garnku.

    Nałóż porcję zupy na głęboki talerz lub miseczkę.

    Nałóż łyżkę lub dwie jogurtu na każdą porcję i delikatnie zamieszaj.

    Polej olejem z pestek dyni, posyp pestkami, czarnuszką oraz suszonymi pomidorami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń