Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna, aromatyczna zupa z bakłażanów, z nutką orientu.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4587
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418026
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4587
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418026
Składniki
Marchew i pietruszkę obieramy. Wszystkie warzywa, czosnek, papryczkę i cytrynę wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i wstawiamy na 45 min do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Następnie warzywa wyciągamy, lekko ostudzamy. Marchew i pietruszkę kroimy na plasterki. Bakłażana obieramy, miąższ przekładamy do garnka razem z pozostałymi warzywami, czosnkiem, sokiem z cytryny, papryczką, pokrojonymi pomidorami (bez skóry i nasion), zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zupę miksujemy na krem, rozprowadzamy jogurtem, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Obficie posypujemy posiekaną natką i tymiankiem.