Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna, aromatyczna zupa z bakłażanów, z nutką orientu.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2555
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 918
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 225
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2555
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 918
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 225
Składniki
Marchew i pietruszkę obieramy. Wszystkie warzywa, czosnek, papryczkę i cytrynę wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i wstawiamy na 45 min do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Następnie warzywa wyciągamy, lekko ostudzamy. Marchew i pietruszkę kroimy na plasterki. Bakłażana obieramy, miąższ przekładamy do garnka razem z pozostałymi warzywami, czosnkiem, sokiem z cytryny, papryczką, pokrojonymi pomidorami (bez skóry i nasion), zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zupę miksujemy na krem, rozprowadzamy jogurtem, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Obficie posypujemy posiekaną natką i tymiankiem.