Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczną, zdrową i pożywną zupę krem o wyrazistym smaku i aromacie pieczonego czosnku, z dodatkiem słodkiej i korzennej nuty cynamonu.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 28
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1965
Polecam.
Odsłon: 407
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 616
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1967
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 28
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1965
Polecam.
Odsłon: 407
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 616
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1967
Składniki
Główki czosnku pozbawiamy nadmiaru zewnętrznych łupin i delikatnie ścinamy je od góry. Każdą główkę skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 18 - 20 minut. Po tym czasie upieczony czosnek delikatnie studzimy.
Pietruszkę i marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Białą część pora kroimy w krążki.
Cebule kroimy w piórka i szklimy je na oliwie z oliwek.
Do 1 litra gotującego się rosołu warzywnego wkładamy pokrojone warzywa, zeszkloną cebulkę, listek laurowy i korę cynamonu oraz doprawiamy mielonym imbirem, tymiankiem i rozmarynem. Całość gotujemy około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy obrane z łupin upieczone ząbki czosnku i gotujemy wszystko jeszcze przez około 5 minut. Na koniec, całość miksujemy na jednolitą i gładką masę, a następnie dodajemy jogurt naturalny, po czym jeszcze chwilę miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowany krem, jeszcze raz zagotowujemy i w razie konieczności doprawiamy solą morską. Gotową zupę podajemy ze świeżą zieleniną. Życzę smacznego! :)