Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z pieczonym czosnkiem i korą cynamonu

Zupa krem z pieczonym czosnkiem i korą cynamonu

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 4173

Propozycja na smaczną, zdrową i pożywną zupę krem o wyrazistym smaku i aromacie pieczonego czosnku, z dodatkiem słodkiej i korzennej nuty cynamonu.

Składniki

  • 3 - 4 główki czosnku
  • biała część pora
  • 2 białe cebule
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • 1 litr rosołu warzywnego
  • DO SMAKU:
  • kora cynamonu
  • listek laurowy
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • sól morska
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Główki czosnku pozbawiamy nadmiaru zewnętrznych łupin i delikatnie ścinamy je od góry.

    Każdą główkę skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 18 - 20 minut.
    Po tym czasie upieczony czosnek delikatnie studzimy.

  2. Pietruszkę i marchewkę obieramy ze skórki i kroimy w plastry.

    Białą część pora kroimy w krążki.

  3. Cebule kroimy w piórka i szklimy je na oliwie z oliwek.

  4. Do 1 litra gotującego się rosołu warzywnego wkładamy pokrojone warzywa, zeszkloną cebulkę, listek laurowy i korę cynamonu oraz doprawiamy mielonym imbirem, tymiankiem i rozmarynem. Całość gotujemy około 15 minut.

  5. Po tym czasie dodajemy obrane z łupin upieczone ząbki czosnku i gotujemy wszystko jeszcze przez około 5 minut.

    Na koniec, całość miksujemy na jednolitą i gładką masę, a następnie dodajemy jogurt naturalny, po czym jeszcze chwilę miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.

    Tak przygotowany krem, jeszcze raz zagotowujemy i w razie konieczności doprawiamy solą morską.

    Gotową zupę podajemy ze świeżą zieleniną.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń