Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa krem z selera z grzankami"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 660
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 660
Składniki
Olej wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Z pieczywa usuń skórki, pokrój w kostkę. Przełóż do miski, skrop olejem, wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 100° C.
Seler oraz ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj seler, ziemniaki, cebulę i przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek. Smaż na średnim ogniu przez 10-12 min, od czasu do czasu mieszając. Przesmażone warzywa zalej bulionem oraz wodą. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, garnek przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez około 20 min, aż ziemniaki i seler będą miękkie.
Gdy zupa nieco przestygnie, zmiksuj ją blenderem na gładki krem. Z powrotem postaw na kuchence, wlej śmietankę, pogrzej na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj pokruszony ser pleśniowy. Całość mieszaj łyżką, aby ser się rozpuścił. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.
<strong>: 55 minut. Porcja: 350 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie