Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z soczewicy

Zupa krem z soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 691

Dodano:

Odsłon: 209

Zupa krem z soczewicy jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Dobry pomysł na pyszną i sycącą zupę.

Składniki

  • soczewica czerwona 1 szklanka
  • czosnek 2 ząbki
  • ziemniak 1 szt
  • cebula 1 szt
  • marchew 1 szt
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • oliwa
  • przyprawa curry 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • liść laurowy 1 szt
  • boczek wędzony
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem z soczewicy

Przygotowanie

  1. Soczewicę dokładnie umyć, wsypać do garnka, wlać 5 szklanek wody, dodać obrane i pokrojone warzywa, listek laurowy i gotować do miękkości, (około pół godziny).
    Na patelni zrumienić mąkę, wymieszać z olejem, ostudzić.

  2. Zasmażkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z zupą.
    Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę curry, zagotować, usunąć liść laurowy, następnie zmiksować.

  3. Do gorącej zupy dodać surowe masło, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
    Podawać z chipsami z boczku i pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń