Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa-krem z zielonego groszku

Zupa-krem z zielonego groszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 20004

Dodano:

Odsłon: 7540

Cześć kochani!!! Dzisiaj przepis na jedną z moich ulubionych zup. Uwielbiam groszek zielony pod każdą postacią, a zupę krem mogę jeść w kółko. Gdy mam wystarczająco dużo czasu, na samym końcu przecieram ją jeszcze przez sitko – wtedy ma idealną, aksamitną konsystencję.

Składniki

  • 2 torebki mrożonego groszku
  • 1 litr bulionu
  • świeża mięta
  • sól, pieprz
  • kawałek imbiru
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku roztapiam masło. Wrzucam posiekaną cebulę – niezbyt drobno, bo i tak później będę wszystko blendować. Podsmażam ją, aż się zeszkli.

  2. Imbir obieram łyżeczką i ścieram na tarce – potrzebuję około 1 łyżki. Dodaję go do cebuli i wsypuję groszek. Wszystko podsmażam 3-5 minut. Następnie zalewam bulionem. Gotuję około 15 minut. Kilka groszków wyjmuję i odkładam do dekoracji.

  3. Wyłączam gaz, dodaję listki mięty oraz śmietanę, którą najpierw hartuję, tak aby nie zważyła się w zupie. Wszystko dokładnie blenduję. Doprawiam solą i pieprzem. Ewentualnie przecieram jeszcze przez sitko.

    Podaję z łyżką zielonego groszku, garścią groszku ptysiowego i listkiem mięty :)

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń