Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa krem ze szparagów"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 76
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 129
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 76
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 129
Składniki
ok. 45 minut
Włoszczyznę umyć i porządnie wyszorować (nie obierać). Wstawić do garnka i gotować na wywar, tak, aby uzyskać ok. 2 litrów płynu. Ugotowane warzywa można zużyć np. na sałatkę jarzynową, do zupy odłożyć jedynie pora i selera.
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować w wywarze 7-10 minut, wyłowić. Do garnka dodać sok z cytryny i listek laurowy, cebule, czosnek, włożyć obierki szparagów, gotować do zredukowania płynu o połowę, następnie wywar przecedzić.
Wywar zagotować, włożyć do niego szparagi (główki zachować do dekoracji), kawałek selera i pora.
Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Dodać śmietanę. Podawać udekorowaną główkami szparagów i listkami natki pietruszki.Źródło: Twoje Imperium