Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W zasadzie w lecie nie gotuję często zup, lepiej sprawdzają się w zimie. Tym razem jednak nie mogłam się oprzeć pokusie zrobienia zupy ze szparagów z kalafiorem. Efekt? Powiem tylko, że warto było postać przy garach, mimo upału.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 684
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 385
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 101
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 63
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 39
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 684
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 385
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 101
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 63
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 39
Składniki
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, po czym szparagi kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchew po obraniu zostawiamy w całości. Przygotowujemy dwa garnki. Do jednego wrzucamy ziemniaki, szparagi, marchew. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy do miękkości (około 30 minut). Studzimy, blendujemy, wcześniej wyjmujemy marchewkę i kroimy ją w plasterki (będzie do ozdoby). W drugim garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, na wrzątek wrzucamy oczyszczonego kalafiora. Gotujemy 10- 15 minut, wyjmujemy na durszlak, dzielimy na małe różyczki. Wywar spod kalafiora, a dokładniej jego część (500 ml) wlewamy do zupy, mieszamy. Całość podgrzewamy, dodajemy różyczki kalafiora. Zupę możemy jeszcze ewentualnie ponownie doprawić solą i białym pieprzem.
Smacznego.