Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa krewetkowa to połączenie subtelnych w smaku krewetek z kremową słodyczą dyni. Pozwala połączyć sezonowe warzywa z egzotycznymi dodatkami kuchni azjatyckiej. Wyjątkowo rozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa, która idealnie wpasuje się w jesienne, pochmurne dni.
patelnia, garnek, praska, nóż, deska do krojenia, blender
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 1342
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30518
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 1342
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30518
Składniki
Pokrój cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozlej olej lub oliwę i smaż cebulkę przez ok. 3 minuty do zeszklenia. Dodaj do cebulki czosnek, kurkumę i imbir, smaż kolejną minutę.
Dynię pokrój w drobne kawałki (bez nasion). Smaż w większym garnku do momentu, aż dynia się delikatnie podsmaży i zarumieni, a następnie wlej do niej bulion, zawartość patelni z cebulką i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie do zupy dodaj mleczko kokosowe oraz łyżkę sosu rybnego i gotuj kolejne 10 minut. Po tym czasie odstaw zupę na chwilę, a następnie zmiksuj za pomocą blendera na gładko. Dopraw solą, pieprzem oraz chili.
Oczyszczone krewetki polej sokiem z cytryny i odczekaj kilka minut. Po tym czasie dodaj krewetki do gotującego się bulionu i gotuj je przez ok. 4-5 minut.
Po tym czasie sprawdź smak zupy i ewentualnie dopraw. Polecamy dodać kilka kropel limonki, aby zupa była delikatnie kwaskowata, a jednocześnie pikantna.
Tak przygotowaną zupę podawaj z prażonymi pestkami dyni, kolendrą lub koperkiem. Świetnie smakuje z dodatkiem grzanek z masełkiem czosnkowym.