Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa krewetkowa to połączenie subtelnych w smaku krewetek z kremową słodyczą dyni. Pozwala połączyć sezonowe warzywa z egzotycznymi dodatkami kuchni azjatyckiej. Wyjątkowo rozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa, która idealnie wpasuje się w jesienne, pochmurne dni.
patelnia, garnek, praska, nóż, deska do krojenia, blender
Delikatne ciasto z chrupiącą warstwą orzechów włoskich w karmelu. Jest proste...
Odsłon: 22
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 94
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 7435
Delikatne ciasto z chrupiącą warstwą orzechów włoskich w karmelu. Jest proste...
Odsłon: 22
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 94
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 7435
Składniki
Pokrój cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozlej olej lub oliwę i smaż cebulkę przez ok. 3 minuty do zeszklenia. Dodaj do cebulki czosnek, kurkumę i imbir, smaż kolejną minutę.
Dynię pokrój w drobne kawałki (bez nasion). Smaż w większym garnku do momentu, aż dynia się delikatnie podsmaży i zarumieni, a następnie wlej do niej bulion, zawartość patelni z cebulką i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie do zupy dodaj mleczko kokosowe oraz łyżkę sosu rybnego i gotuj kolejne 10 minut. Po tym czasie odstaw zupę na chwilę, a następnie zmiksuj za pomocą blendera na gładko. Dopraw solą, pieprzem oraz chili.
Oczyszczone krewetki polej sokiem z cytryny i odczekaj kilka minut. Po tym czasie dodaj krewetki do gotującego się bulionu i gotuj je przez ok. 4-5 minut.
Po tym czasie sprawdź smak zupy i ewentualnie dopraw. Polecamy dodać kilka kropel limonki, aby zupa była delikatnie kwaskowata, a jednocześnie pikantna.
Tak przygotowaną zupę podawaj z prażonymi pestkami dyni, kolendrą lub koperkiem. Świetnie smakuje z dodatkiem grzanek z masełkiem czosnkowym.