Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa krewetkowa to połączenie subtelnych w smaku krewetek z kremową słodyczą dyni. Pozwala połączyć sezonowe warzywa z egzotycznymi dodatkami kuchni azjatyckiej. Wyjątkowo rozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa, która idealnie wpasuje się w jesienne, pochmurne dni.
patelnia, garnek, praska, nóż, deska do krojenia, blender
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 137
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 184
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 939
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3048
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 269
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 137
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 184
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 939
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3048
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 269
Składniki
Pokrój cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozlej olej lub oliwę i smaż cebulkę przez ok. 3 minuty do zeszklenia. Dodaj do cebulki czosnek, kurkumę i imbir, smaż kolejną minutę.
Dynię pokrój w drobne kawałki (bez nasion). Smaż w większym garnku do momentu, aż dynia się delikatnie podsmaży i zarumieni, a następnie wlej do niej bulion, zawartość patelni z cebulką i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie do zupy dodaj mleczko kokosowe oraz łyżkę sosu rybnego i gotuj kolejne 10 minut. Po tym czasie odstaw zupę na chwilę, a następnie zmiksuj za pomocą blendera na gładko. Dopraw solą, pieprzem oraz chili.
Oczyszczone krewetki polej sokiem z cytryny i odczekaj kilka minut. Po tym czasie dodaj krewetki do gotującego się bulionu i gotuj je przez ok. 4-5 minut.
Po tym czasie sprawdź smak zupy i ewentualnie dopraw. Polecamy dodać kilka kropel limonki, aby zupa była delikatnie kwaskowata, a jednocześnie pikantna.
Tak przygotowaną zupę podawaj z prażonymi pestkami dyni, kolendrą lub koperkiem. Świetnie smakuje z dodatkiem grzanek z masełkiem czosnkowym.