Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa królewska to pyszna i aromatyczna zupa jarzynowa z pulpecikami – posiłek, który przyrządzisz w zaledwie 30 minut dla całej swojej rodziny. Jest sycący i pożywny.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 811
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11642
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 811
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11642
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Ryż ugotuj do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw i ostudź.
W misce połącz mięso mielone, ugotowany ryż, sos Worcestershire i przyprawy. Mieszaj tylko do połączenia składników, unikając nadmiernego wyrabiania.
Za pomocą łyżki nabieraj pulpeciki i formuj z nich kulki. Odkładaj je na talerz.
Marchewkę i ziemniaki obierz. Ziemniaki pokrój w średniej wielkości kostkę, a marchewkę w plastry. Cebulę drobno posiekaj, a ciecierzycę odsącz z zalewy.
Do dużego garnka dodaj masło i rozpuść je na średnim ogniu. Wsyp marchewkę i cebulę. Smaż wszystko przez 4-6 minut, regularnie mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.
Do podsmażonych warzyw dodaj bulion, przykryj garnek i doprowadź całość do wrzenia. Gdy wywar się zagotuje, zmniejsz ogień i delikatnie dodawaj klopsiki po jednym, do wrzącego bulionu, uważając, aby się nie stykały.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, delikatnie wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez 7–10 minut lub do momentu, aż klopsiki będą ugotowane, a ziemniaki miękkie. Na 2 minuty przed końcem gotowania wsyp ciecierzycę.
Zupę królewską dopraw solą i pieprzem. Podawaj ją na ciepło, od razu po przygotowaniu.