Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa królewska to pyszna i aromatyczna zupa jarzynowa z pulpecikami – posiłek, który przyrządzisz w zaledwie 30 minut dla całej swojej rodziny. Jest sycący i pożywny.
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1205
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2851
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 78290
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 363
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1205
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2851
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 78290
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 363
Składniki
Ryż ugotuj do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw i ostudź.
W misce połącz mięso mielone, ugotowany ryż, sos Worcestershire i przyprawy. Mieszaj tylko do połączenia składników, unikając nadmiernego wyrabiania.
Za pomocą łyżki nabieraj pulpeciki i formuj z nich kulki. Odkładaj je na talerz.
Marchewkę i ziemniaki obierz. Ziemniaki pokrój w średniej wielkości kostkę, a marchewkę w plastry. Cebulę drobno posiekaj, a ciecierzycę odsącz z zalewy.
Do dużego garnka dodaj masło i rozpuść je na średnim ogniu. Wsyp marchewkę i cebulę. Smaż wszystko przez 4-6 minut, regularnie mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.
Do podsmażonych warzyw dodaj bulion, przykryj garnek i doprowadź całość do wrzenia. Gdy wywar się zagotuje, zmniejsz ogień i delikatnie dodawaj klopsiki po jednym, do wrzącego bulionu, uważając, aby się nie stykały.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, delikatnie wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez 7–10 minut lub do momentu, aż klopsiki będą ugotowane, a ziemniaki miękkie. Na 2 minuty przed końcem gotowania wsyp ciecierzycę.
Zupę królewską dopraw solą i pieprzem. Podawaj ją na ciepło, od razu po przygotowaniu.