Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna zupa dla całej rodziny, ze względu na delikatne pulpety oraz kremowy smak, moja córka ją uwielbia!
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11319
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 291
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 61
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 432
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11319
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 291
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 61
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 432
Składniki
Obieramy i kroimy drobno marchew, ziemniaki, por i pietruszkę. Seler i cebulę wrzucam w całości, pod koniec gotowania wyjmuje. Zalewam pół garnka wodą i gotuję na małym ogniu.
W międzyczasie podsmażam na maśle pokrojone w plasterki pieczarki.
Przygotowuje mięso na pulpety. U mnie ze względu na 3 letnią córeczkę najlepiej sprawdza się mięso mielone z piersi indyka, jest bardzo delikatne, mięciutkie,, po ugotowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Jeżeli ktoś preferuje wieprzowinę, to mielone wieprzowe także się sprawdzi moczymy całą bułkę w wodzie aż zmięknie, wyciskany nadmiar wody, dodajemy mięso, jedno jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Gdy warzywa się pod gotują (około pół h) to zaczynamy formować pulpety i wrzucać od razu do garnka. Im mniejsze kulki tym lepiej. Gdy wrzucimy wszystkie kulki gotujemy 15 min
Po 15 minutach wrzucamy podsmażone pieczarki i gotujemy kolejne 15-20 min.
Na koniec doprawiamy zupę wegetą solą i pieprzem oraz dodajemy serek topiony. U mnie najlepiej Sprawdza się w formie kiełbaski o smaku pieczarkowym. Wyciskam cały serek.
Na koniec dodaje koperek. Zupy nie trzeba już zabielać śmietaną, ze względu na dodany serek topiony zupa ma przepyszny kremowy smak. Smacznego! PS. Dla tych którzy chcą spróbować innej zupy z pulpetami mięsnym, polecam jeszcze sprawdzić szpinakową z mojego przepisu : https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-zupa-szpinakowa-z-pulpecikami-miesnymi,1999924,agakornelia.html