Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna zupa dla całej rodziny, ze względu na delikatne pulpety oraz kremowy smak, moja córka ją uwielbia!
Przepis dnia
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 78769
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 4302
Osobiście lubię śniadanie na ciepło. Ten przepis to zapewnia oraz dba o to by...
Odsłon: 1844
Przepis dnia
Rzeczywiście ten serniki zawiera tylko 3 składniki, jest bardzo prosty w robi...
Odsłon: 2438
Przepis dnia
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 78769
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 4302
Osobiście lubię śniadanie na ciepło. Ten przepis to zapewnia oraz dba o to by...
Odsłon: 1844
Przepis dnia
Rzeczywiście ten serniki zawiera tylko 3 składniki, jest bardzo prosty w robi...
Odsłon: 2438
Składniki
Obieramy i kroimy drobno marchew, ziemniaki, por i pietruszkę. Seler i cebulę wrzucam w całości, pod koniec gotowania wyjmuje. Zalewam pół garnka wodą i gotuję na małym ogniu.
W międzyczasie podsmażam na maśle pokrojone w plasterki pieczarki.
Przygotowuje mięso na pulpety. U mnie ze względu na 3 letnią córeczkę najlepiej sprawdza się mięso mielone z piersi indyka, jest bardzo delikatne, mięciutkie,, po ugotowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Jeżeli ktoś preferuje wieprzowinę, to mielone wieprzowe także się sprawdzi moczymy całą bułkę w wodzie aż zmięknie, wyciskany nadmiar wody, dodajemy mięso, jedno jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Gdy warzywa się pod gotują (około pół h) to zaczynamy formować pulpety i wrzucać od razu do garnka. Im mniejsze kulki tym lepiej. Gdy wrzucimy wszystkie kulki gotujemy 15 min
Po 15 minutach wrzucamy podsmażone pieczarki i gotujemy kolejne 15-20 min.
Na koniec doprawiamy zupę wegetą solą i pieprzem oraz dodajemy serek topiony. U mnie najlepiej Sprawdza się w formie kiełbaski o smaku pieczarkowym. Wyciskam cały serek.
Na koniec dodaje koperek. Zupy nie trzeba już zabielać śmietaną, ze względu na dodany serek topiony zupa ma przepyszny kremowy smak. Smacznego! PS. Dla tych którzy chcą spróbować innej zupy z pulpetami mięsnym, polecam jeszcze sprawdzić szpinakową z mojego przepisu : https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-zupa-szpinakowa-z-pulpecikami-miesnymi,1999924,agakornelia.html