Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna zupa dla całej rodziny, ze względu na delikatne pulpety oraz kremowy smak, moja córka ją uwielbia!
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 670
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 40
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 67
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 76
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 670
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 40
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 67
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 76
Składniki
Obieramy i kroimy drobno marchew, ziemniaki, por i pietruszkę. Seler i cebulę wrzucam w całości, pod koniec gotowania wyjmuje. Zalewam pół garnka wodą i gotuję na małym ogniu.
W międzyczasie podsmażam na maśle pokrojone w plasterki pieczarki.
Przygotowuje mięso na pulpety. U mnie ze względu na 3 letnią córeczkę najlepiej sprawdza się mięso mielone z piersi indyka, jest bardzo delikatne, mięciutkie,, po ugotowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Jeżeli ktoś preferuje wieprzowinę, to mielone wieprzowe także się sprawdzi moczymy całą bułkę w wodzie aż zmięknie, wyciskany nadmiar wody, dodajemy mięso, jedno jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Gdy warzywa się pod gotują (około pół h) to zaczynamy formować pulpety i wrzucać od razu do garnka. Im mniejsze kulki tym lepiej. Gdy wrzucimy wszystkie kulki gotujemy 15 min
Po 15 minutach wrzucamy podsmażone pieczarki i gotujemy kolejne 15-20 min.
Na koniec doprawiamy zupę wegetą solą i pieprzem oraz dodajemy serek topiony. U mnie najlepiej Sprawdza się w formie kiełbaski o smaku pieczarkowym. Wyciskam cały serek.
Na koniec dodaje koperek. Zupy nie trzeba już zabielać śmietaną, ze względu na dodany serek topiony zupa ma przepyszny kremowy smak. Smacznego! PS. Dla tych którzy chcą spróbować innej zupy z pulpetami mięsnym, polecam jeszcze sprawdzić szpinakową z mojego przepisu : https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-zupa-szpinakowa-z-pulpecikami-miesnymi,1999924,agakornelia.html