Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krupnik z marynowanymi opieńkami oraz świeżymi kurkami

Zupa krupnik z marynowanymi opieńkami oraz świeżymi kurkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7085

Dodano:

Odsłon: 286

Dziś postanowiła zmodyfikować zupę krupnik i dodać do niej grzyby marynowane oraz świeże prosto z lasu kurki, moja mama często dodawała różności do zup aby tylko były bardziej syte

Składniki

  • 2 porcje rosołowe,
  • 6 średniej wielkości ziemniaki,
  • 4 płaskie łyżki kaszy jęczmiennej,
  • 2 średnie marchewki,
  • 100 g świeżych grzybów kurek,
  • 4 łyżki marynowanych grzybów opieniek,
  • 1 łyżka liści lubczyka,
  • 1 łyżka liści pora razem z liśćmi selera,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krupnik z marynowanymi opieńkami oraz świeżymi kurkami

Przygotowanie

  1. Na początek przygotować grzyby kurki wypłukać je z nieczystości i ugotować w osolonej wodzie, osuszyć na durszlaku. Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać wypłukane porcje rosołowe oraz marchew pokrojoną dowolnie, zagotować zdjąć powstałe szumowiny, zmniejszyć ogień i w trakcie gotowania dodać ziela angielskie, liść laurowy, przyprawę uniwersalną oraz suszoną włoszczyznę. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać kaszę jęczmienną i całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz kaszy

  2. Gdy ziemniaki w wywarze są już wystarczająco miękkie wtedy dodać pokrojone liście lubczyka oraz również pokrojone drobniej liście pora i selera zamieszać i zagotować, następnie dodać ocieknięte z wody grzyby kurki po chwili grzyby opieńki marynowane ( można wcześniej je opłukać )

  3. Jak zupa z dodanymi grzybami już się chwilę pogotowała na najmniejszym ogniu ( czym mniejszy ogień podczas gotowania tym bardziej zupa będzie klarowna, jeżeli ktoś nie lubi grzybów marynowanych można dodać same świeże ). po zagotowaniu się zupy doprawić ją jeszcze do smaku a na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki zamieszać i zagotować, zdjąć z ognia

  4. Zupę krupnik z grzybami podałam z kawałkami mięsa z porcji rosołowej gotowanej w zupie. Krupnik jest treściwy i dość gęsty taki jaki lubimy wiadomo nie dla dzieci ponieważ one nie powinny jeść zup grzybowych ale o tym raczej każda mama wie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń